Топ 100 ТНЦ према земљи порекла и уделу у укупним улагањима

УКТАД у свом годишњем извештају World Investment Report врши рангирање 100 највећих не-финансијских транснационалних компанија према укупној вредности улагања у иностранство. Табела садржи и податке о (1) укупној имовини, (2) промету у иностранству, (3) укупном промету, (4) броју запослених у иностранству, (5) укупном броју запослених и (6) индексу транснационалности који је резултат просечна три односа улагања, промета и запослености у иностранству и укупно[1].

Овде се нећу бавити динамичком анализом, какве су промене у броју ТНЦ биле по земљама и по инвестираној имовини, већ само констатацијом постојећег стања у 2022.

Ових 100 ТНК потицало је из 22 земље и две кинеске провинције (Хонг Конг и Тајван). Чак 63 су потицале из пет највећих развијених економија: САД, УК, Јапана, Француске и Немачке, а Кина је доспела на 6. место са 9 компанија које су учествовале са 7,93% у укупним страним улагањима ових 100 компанија.

Укупне директне инвестиције у иностранство достигле су 44.252,7 милијарди долара а ових 100 компанија је имало улагања од 10.082,9 милијарди долара те су учествовале са 22,8% у укупним светским страним улагањима.

Удео пет развијених земаља у укупним страним улагањима Топ 100 ТНК био је 66,85%, мало већи од удела у броју компанија (63) што указује да су оне „староседеоци“ на овој листи у односу на компаније из Кине и из других земаља које тек улазе на листу.

УНКТАД, World Investment Report 2023.

[1] TNI, the Transnationality Index, is calculated as the average of the following three ratios: foreign assets to total assets, foreign sales to total sales and foreign employment to total employment.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *