Трансферне цене: пример из Хрватске

У Слободној Далмацији појавио се текст (линк) у коме пише:

Tvrtka OMS-Upravljanje, koja je prema optužbi USKOK-a u nešto više od godinu dana ilegalno zaradila gotovo 850 milijuna kuna, prirodni plin je kupovala isključivo od INA-e i Plinare istočna Slavonija po fiksnoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu. Taj su plin, kako bi ga kupovali, isti dan i u istoj količini preprodali kupcu u inozemstvu DXT Internationalu SA iz Luksemburga po tržišnim cijenama u rasponu od 70 do čak 210 eura po megavatsatu.

Србија је пре-поштена земља у којој се овакве ствари не могу замислити. „Вође навијача“ не шамарају фудбалере (симболички или стварно), проститутке и криминалци нису најважније јавне личности, већ цветају наука, технологије и срећа на сваком кораку.

Шта нам кажу подаци СТО-а, а које је Државни завод за статистику Републике Хрватске доставио СТО-у?

  1. Извоз природног гаса из Хрватске у Луксембург вредео је 27 милиона евра у 2021. години. Постоје подаци и за шест месеци 2022. али ко ће да се бави и тиме?
  2. Уколико је однос цена био 20 евра према 70 евра, да не улазимо у екстремну варијанту од 210, добит која је трансферисана у Луксембург била је око 18 милиона евра, а не мало више од 11 како стоји у чланку.
  3. Из Луксембурга је регистрована десет пута мања вредност увоза по цени од 430 евра по тони док је код извоза она била 938. Пошто је увоз вредео само 2,4 милиона евра, то значи да би од профита приликом извоза требало одбити око 1,2 милиона евра. С обзиром на разлику између куповне цене од ИНА-е и продајне приликом извоза, ипак је могуће да је и по овој нижој цени оствариван профит изнад почетне, куповне цене.
  4. Извоз гаса у Мађарску фактурисан је по 813 евра по тони а увоз по 399 те би овде могли говорити о трансферу профита из Мађарске у Хрватску. Пошто је цена унутар прошле године била веома променљива, такав закључак не би морао да буде и тачан.

И тако, у Србији су овакви послови и трансакције незамисливи. Све пуца од поштења.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *