Trgovinski rat SAD i Kine i izbegavanje plaćanja poreza na profit

Амерички статистички завод (census.org) објавио је податке о трговини у јуну и сада је време да почну да се прате резултати трговинског рата. Они не могу још увек да се виде услед превентивног увоза производа за које се знало да ће бити предмет увођења царина. Стога међугодишњи раст извоза у Кину, који је повећан са 7,6% у мају на 14,4% у јуну, а увоза са 4,8% на 5,5%, могу да садрже количине робе које су купљене унапред, а да јулски подаци покажу оштар пад вредности размене.

Трговина САД са Кином учествује са 0,74% у укупном светском извозу и са 2,95% у укупном увозу. Уколико се трговински рат између ове две земље значајно не прошири утицај на укупну међународну трговину и производњу може да буде релативно ограничен.

Оно што се не узима у обзир приликом анализе погођених сектора, делатности, економија је чињеница да робна размена између овде две земље представља највеће међународно избегавање плаћање профита укључених компанија. Стога би била интересантна информација колико од 431,7 милијарди долара кинеског извоза у САД или 526,2 милијарде америчког увоза из Кине, у 2017, у власништву кинеског, америчког и трећег капитала? Разлика која се ствара од како бродови заплове према САД и када се оцарине у њој износи 94,5 милијарди долара. Укупна разлика између светског извоза (17.580 милијарди долара) и увоза (17.835 милијарди) износи 255 милијарди долара па је само код америчког увоза из Кине удео 37%.

Уколико значајан део увоза из Кине представља извоз америчких филијала лоцираних у Кини онда се трговинским санкцијама погађају америчке компаније, а не Кина.

Реакција компанија на повећање царина, а при навици да се фактурише за 21,9%, у просеку, већа вредност робе када доспе у САД, може бити (1) да се смањи регистрована јединична вредност робе у Кини (одлив профита кроз губитак у пословању) и (2) да се смањи регистрована цена увоза у САД (ради ниже царинске основице). Колико год да се примене ове мере несумњиво ће доћи до пада ове разлике од 94,5 милијарди долара између америчких и кинеских царинских података. Ко ће у овом избегавању плаћања пореза на профит највише изгубити зависи од структуре власништва над међусобном трговином, која нам није позната.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *