У децембру 2023. Србија по трећи пут имала најмањи „вишак умрлих“ у Европи

Србија је по трећи пут у децембру 2023. имала најмању вредност „вишка умрлих“ у Европи, у претходних 48 месеци, од када је уведен овај индикатор. Први пут је то било у јулу 2022. а други пут у децембру 2022.

У табели су приказани месеци када је Србија била у „топ 10“ по вишку умрлих, као и ови месеци када је била на последњем месту.

У првој години пандемије COVID-19, Србија је била на петом месту у јуну 2020. када смо „победили корону“ а затим је скочила на треће место у јулу те године када су незадовољни грађани исказали непослушност у погледу могућег новог закључавања након јунских избора.

Србија је опет била на високом шестом месту у децембру 2020, затим на четвртом у јуну 2021, а у тој години је још била на петом у септембру, трећем у октобру и другом у новембру, што нам је до сада био највиши ранг.

У 2022. години Србија је била на шестом месту у јануару, фебруару, марту и августу, а на четвртом у септембру, док је први пут била последња у јулу 2022.

Ваљало би проверити када су извршене масовне вакцинације против вируса COVID-19. Масовни покрети становништва након вишемесечног лежања/седења.

Од октобра 2022. до децембра 2023. Србија је у просеку била на 32. месту међу 36. субјеката, што значи да су по четири земље свакога месеца имале већи пад „вишка умрлих“ од ње. Србија је у последњих 15 месеци увек имала негативну вредност „вишка умрлих“ (мањи број преминулих од очекиваног) и то у просеку од -5,3%.

Евростат и прорачуни аутора за ћириличне ентитете

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *