У Немачкој чак 85.434 првих дозвола за боравак у 2019. са подручја Западног Балкана

Након терористичког напада у Бечу у целој западној Европи Албанци ће бити подвргнути пажљивијој контроли у понашању и у намерама. Колико их је, иду ли у џамије, посећују ли екстремистичке сајтове…

У бази података Евростата о првим дозволама за боравак (линк) постоје подаци за већину чланица ЕУ до 2017, за Аустрију постоје подаци и за 2018, док је Немачка једина, и први пут објавила податке за 2019.

Укупно је у Немачкој издато 85.434 дозвола за становнике Западног Балкана. Нема податка о националности али се она може наслутити и проценити. Однос збира дозвола за Србију, БиХ и Црну Гору према КиМ, С. Македонији и Албанији је 38.836:46.598.

Косово и Метохија има више одобрених првих дозвола од мајчице Србије без њеног окупираног дела. Када се ови подаци ставе у однос са бројем становника долазимо до 4 пута већег исељавања Албанаца са КиМ у односу на Србе из Србије.

Срби су доста дуже исељеници у Немачкој и у Аустрији, док их Албанци тек откривају. Још давних 60-тих и 70-тих година прошлог века док су се Албанци множили на Косову и Метохији Срби су масажирали Немице. Имамо и Немаца, српских зетова, заљубљених у своје жене, у домаћу ракију и наша села, али немамо податке о њиховом броју.

Најмањи однос првих дозвола према дугорочним имају БиХ (14,1%) и Србија (14,4%) а највећи Албанија (219,2%). Готово сви Албанци из Албаније (96,2%) са дугорочним дозволама налазе се у Италији (64,6%) и у Грчкој (31,7%). Не воле ове хладније крајеве.

Подаци за БиХ могу да садрже већински Бошњаке а за Црну Гору Бошњаке и Албанце, посебно код ових првих дозвола, али такви подаци по националности нису доступни.

Срба са дугорочним дозволама има 7 пута више у Аустрији и само за 50% више у Немачкој него становника јужне нам покрајине. Албанци са Косова и Метохије готово да су достигли збирни број Срба, Бошњака и Хрвата из БиХ у Немачкој. Али, много пута већи број ових народа има немачко држављанство у односу на ових 108 хиљада са дугорочном дозволом. Ако, грешком, нису застали у Словенији, или се уморили у Аустрији готово сви босанци су се населили у Немачкој.

Евростат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *