Udeo žena na menadžerskim pozicijama u 2017 godini

Прилично добро играм једну од најпопуларнијих светских бесплатних игрица Clash Royal. Рецепт за добро играње, побеђивање, је у коришћењу 5 женских карата, две гоблина и Теслиног торња. Женске карте су јефтине (стрелкиње, принцеза, бандит, Валкирија и слепе мишице), мање коштају од јаких мушких, и веома су опасне па са две три женске лако се униште и најјаче мушке карте. Ови гоблини ни мало не личе на мушкарце, генетски мутанти, али су зато још јефтинији од женских карата. Теслин торањ је стуб одбране. А добра одбрана је основ за успешан напад, где ове женске прво излуде мушке у одбрани, а онда крећу у неодбранљив напад.

Да ли је и у стварном животу као и у овој игрици? Не знам одговор, али знам да смо по уделу жена на управљачким положајима изнад просека у ЕУ, те смо по овом критеријуму, који није услов за чланство, Европљани и по.

Највећи релативан удео жена међу менаџерима у Европи (линк )  имају земље у Источној Европи и то Латвија, Бугарска, Естонија, Словенија, Пољска и Мађарска, пре Шведске. Нама је удео готово идентичан као у УК, а већи него у Француској или у Немачкој. Најмањи је удео у Луксембургу, што је зачуђујуће, јер су ипак жене доказано бољи банкари од мушкараца. Битно је мањи удео у Луксембургу него у Турској, која се очекивано нашла на дну листе. Изнад њих, ка врху крећу се Кипар, Италија, Чешка и Данска, а још Холандија, Северна Македонија и Немачка имају мањи удео жена међу менаџерима од 30%.

Требало би да упоредим ове податке са подацима о броју деце по жени, а да би проверио да ли, и у каквој, корелацији стоје са тим показатељем.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *