Vitalne statistike u 2011. godini

U prošloj godini je u Srbiji rođeno 65.598 beba, što je za 4% manje nego u 2010. godini, i najmanje je od II svetskog rata. Broj umrlih iznosio je 102.935 lica i smanjen je za 0,3% u odnosu na 2010. godinu. Broj stanovnika, ne računajući migracije van i u Srbiju, je smanjen za 37.337 lica.

 

Prilažem dve tabele: prva je rang okruga i opština prema promeni broja rođenih u odnosu na 2010. godinu, a druga je rang okruga i opština prema broju rođenih u odnosu na broj umrlih.

 

U prošloj godini je broj rođenih smanjen u Beogradu za 2,9%, u Vojvodini za 4,1%, a u Centralnoj Srbiji bez Beograda za 4,5%.

 

Rast broja rođenih imali su Novi Sad (za 1,8%) i tri okruga u Srbiji: Borski (+5,2%), Šumadijski (+4,6%) i Toplički (+0,6%).

 

Pad broja rođenih za više od 10% imao je Zapadno-bački okrug.

 

Rast broja rođenih imalo je 45 opština i gradova, a isti broj 4 opštine, i u njima živi četvrtina stanovnika Srbije.

 

U preostale tri četvrtine stanovništva, u 110 opština i gradova, došlo je do smanjivanja broja rođenih. Najveće relativno smanjivanje broja rođene dece, za više od četvrtine u odnosu na 2010. godinu imale su male opštine: Boljevac, Ljig, Sremski Karlovci i Ćićevac.

 

Sledeći korak u analizi promene broja rođenih biće mi poređenje sa promenom broja zaposlenih u prošloj godini.

 

Na primer, koliko je rast nataliteta u Šumadiji posledica par novih kompanija koje su krenule, ili će krenuti, da rade pa je Kragujevac iz „doline gladi“ pretvoren u „dolinu nade“.

 

Druga tabela stavlja u odnos broj umrlih prema broju rođenih: koliki je odnos kovčega u odnosu na kolevke. Više rođenih od umrlih imali su Novi Sad i Raški okrug. Više od dva puta veći broj umrlih od rođenih imalo je 11 okruga u Srbiji, a među njima više od tri puta Nišavski okrug bez Niša.

 

Osim Novog Sada veći broj rođenih od umrlih imalo je 7 opština i gradova, u čemu dve beogradske i pet u kojima je većinsko stanovništvo islamske veroispovesti.

 

Do 2 puta veći broj umrlih od rođenih imalo je 69 opština i gradova, a od dva do tri puta 54 opštine. Preko 3 puta više umrlih imalo je 29 opština, a ekstremne slučajeve sa preko šest puta više umrlih imali su: Gadžin Han, Svrljig, Crna Trava i Rekovac.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *