Analiza finansijskih izveštaja JAT AIRWAYS AD BEOGRAD

Prilikom preuzimanja u razvijenim tržišnim privredama sticaoci mnogu veću pažnju posvećuju profitabilnosti iz suštinskog poslovanja koja se meri odnosom poslovnog dobitka i prihoda, i odnosom poslovnog dobitka i prosečne ukupne imovine ili prosečnog sopstvenog kapitala. Razlog za ovo je što smatraju da je mnogo lakše promeniti strukturu kapitala nego otklonoti probleme iz core poslovanja. S obzirom da bi preduzeće predmet naše analize imalo nakon preuzimanja dugova od strane države novu finansijsku strukturu i mi ćemo u našoj analizi veću težinu dati pokazateljima koji odražavaju uspešnost core poslovanja.

Tabela: Statička i dinamička racia likvidnosti

Naziv racia ON 2008 2009 2010 2011 Croatia Airlines 2011 FY
Racio tekuće likvidnosti 2 0,56 0,36 0,79 0,32 0,40
Racio redukovane likvidnosti 1 0,34 0,21 0,61 0,15 0,33
Racio likvidnosti na bazi NNT iz poslovanja 0,4 n/a -0,11 -0,61 -0,37 0,35

 

U celom posmatranom periodu naše preduzeće ima statićka racia likvidnosti ispod orijentacione normale. U poslednjoj godini posmatranog perioda kao posledica smanjena kratkoročnih finansijskih plasmana imamo značajno smanjenje ovih pokazatelja koji pokazuju da je naše preduzeće izloženo u velikoj meri kratkoročnim finansijskim rizicima. Uporedivo preduzeće takođe ima niske statičke pokazatelje likvidnosti ali u isto vreme uspeva da ima solidno ostvarenje kada je u pitanju dinamički racio likvidnosti. Dok je kod ovog pokazatelja u slučaju našeg preduzeća stanje više nego alarmantno. Naše preduzeće u celom posmatranom periodu ima velike negativne novčane tokove iz poslovnih aktivnosti koji u najmanju ruku dovode u pitanje smisao njegovog postojanja ili kredibilitet upravljanja. U 2011 je došlo do smanjenja negativnih neto novčanih tokova iz poslovnih aktivnosti kao posledica većih priliva od prodaje i smanjenjem izdataka za zarade, kao i smanjenjem potraživanja.

Tabela 3: Racia profitabilnosti

Naziv racia 2008 2009 2010 2011 Croatia Airlines 2011 FY
Stopa poslovnog dobitka u % -22,97 -20,59 -18,92 -28,90 -2,74
Stopa neto dobitka -58,99 -9,28 -31,75 -27,01 -4,66
ROA u % n/a -8,29 -23,85 -16,81 -4,80

 

Preduzeće predmet analize u celom posmatranom periodu ima značajna negativna ostvarenja profitabilnosti. Ova ostvarenja su i znatno lošija od istih ostvarenja uporedivog preduzeća koje takođe ima loše performanse profitabilnosti. Bez obzira na pretpostavku da država preuzme dugove i na taj način eliminiše zakonski uslov za stečaj ovog preduzeća uzrokovan bilansom prezaduženosti potencijalni sticaoc se suočava sa izrazito lošim upravljanjem troškovima koje se iskazuje merama profitabilnosti u odnosu na prihode: stopom neto dobitka i stopom poslovnog dobitka. Svakako da su potrebni značajni i materijalni i organizacioni resursi da se ovaj problem reši.

Tabela: Racia efikasnosti

Naziv racia 2008 2009 2010 2011 Croatia Airlines 2011 FY
Racio obrta poslovne imovine n/a 0,89 0,75 0,62 1,03
Racio obrta fiksne imovine n/a 1,21 1,10 1,00 1,31

 

Racia efikasnosti su lošija od uporedivog preduzeća. Ovi pokazatelji za preduzeće predmet analize i nisu tako loši s obzirom na njegovu delatnost, ali pitanje je ovde koliko su ove vrednosti pod uticajem dotrajalosti imovine što dovodi do smanjenja nazivnika u ovim racio brojevima. Nismo sigurni da bi postojeći nivo prihoda doprinosio nekoj povoljnijoj efikasnosti neke nove imovine unete u procesu preuzimanje. Potencijalni sticaoc bi sasvim sigurno mora da učini napore ne samo na negativnoj komponenti rezultata- rashodima,  već i na njegovoj pozitivnoj komponenti- prihodima.

2 komentara

 1. Draženko,
  vasa analiza, zasnovana na tabelama odnosa likvidnosti, profitabilnosti i efikasnosti je dobra, na kraju krajeva zasnovana na brojkama koje ne lazu.
  Ovi brojevi, medjutim ne predstavljaju pravi problem JAT-a koji se nalazi u osnovnom planu poslovanja, koji izgleda ne postoji. Gazda je los vec godinama i treba ga promeniti, ne samo zbog svezeg kapitala koji, kako ste i sami rekli, nece znaciti mnogo, vec i zbog organizovanja nove kompanije sa novim, detaljno i strucno uradjenim poslovnim planom.
  (P.S. racio= odnos, core poslovanje= osnovno poslovanje)

 2. CUdno napisam tekst, objasnjenja nisu jasna na primer
  „da ima solidno ostvarenje kada je u pitanju dinamički racio likvidnosti“
  sta je pisac hteo da kaze? ima solidan racio (odnos) dinamicne likvidnosti?
  A koji su sve cinioci uticali na opadanje likvidnosti i rast stope gubitka
  Gazda tj drzava je losa, nismo pratili koliko dugo, ne moze se menjati gazda tako lako, treba prvo da se preduzece reorganizuje pa tek onda da se pripremi za prodaju, tek kada malo ojaca …ako je tu u jatovom slucaju izvodljivo jer ovi parametri nisu dobri (?)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *