Racio analiza prerađivačke industrije Republike Srbije u 2012 godini

Prema saopštenju Agencije za privredne registre o poslovanju privrede u 2012, u prerađivačkoj industrije je zaposleno 31,51% lica. U poslovni prihodima privrede Srbije u 2012 godini prerađivačka industrija učestvuje sa 22,95%, u sopstvenom kapitalu 14,42%, a u ukupnoj imovini sa 22,75%. Rast poslovnih prihoda u prerađivačkoj industriji u 2012 je bio veći od rasta poslovnih rashoda, 9,7% naspram 8,2% što je doprinelu smanjenju neto gubitka koji je u 2011 iznosio 45,9 mlrd RSD na 705,9 mil RSD.

Racia likvidnosti za prerađivačku industriju su znatno ispod orjentacionih normala koje iznose respektivno 2, i 1 što upućuje na snažnu izloženost prerađivačke industrije kratkoročnim finansijskim rizicima. Racia pokrića stalne imovine i racio pokrića realne imovine su takođe ispod orjentacionih normala koje za ove pokazatelje iznose 1. Vrednosti ovih racia upućuju na hroničan nedostatak dugoročnog kapitala pre svega sopstvenog kapitala. U 2012 dolazi do smanjenja racia zaduženosti ali je on i dalje izrazito visok. Posebno je zabrinjavajuće što njegovoj visini u velikoj meri doprinose kratkoročne obaveze. Sve ovo nam govori o lošoj finansijsko-strukturnoj poziciji prerađivačke industrije i njenoj snažnoj izloženosti kratkoročnim I dugoročnim finansijskim rizicima.

Ohrabrujuće je što prerađivačka industrija ima pozitivnu stopu poslovnog dobitka, i ne stvara gubitke svojim core poslovanjem. Međutim loša finansijska struktura, krerira znatne finansijske rashode koji su dodatno pod pritiskom kursnih razlika, i koji vrše distorziju dobitnih ostvarenja prerađivačke industrije, tako da su svi ostali pokazatelji profitabilnosti negativni.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *