Država kupila Prvi maj i poklonila Muri

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:596733-Slovenci-Prvi-maj-poslali-na-dobos

 

Objavljeno u septembru 2012

 

Slovenci su izgleda ministru Dinkiću napravili čini.Tek što je završeno slikanje u „Gorenju“ iz Valjeva kojem je odobreno 10 000 evra podsticaja po glavi zaposlenog, stigla je nova budžetska podrška kupovini „Prvog maja“ od propale im  slovenačke „Mure“. Naime,ova firma je kupila tri proizvodne hale od Prvog maja  za 2,1milion evra.Ni reči o pravnom licu kao celini i sudbini ostale imovine i zaposlenih.Kako je moguće oterati radnike na biro bez socijalnog programa a prodati samo hale i mašine? Svi zaposleni su višak u startu a firma nije u stečaju. Pošto ih otpuste Država će ih svojim čuvenim podsticajima za zapošljavanje ponovo zaposliti. Za svakog „novozaposlenog“ koji nije ni prestajao raditi Mura će dobiti po 5000 evra. Radnici  će baš kao statisti odglumiti otpuštanje kako bi ih Mura mogla ponovo zaposliti. Za taj svoj“ poslovni podvig“ biće bogato nagrađena  od Države.

Dakle  1350 zaposlenih u Prvom maju ponovo će biti zaposleno mada nikad nisu ni prekidali radni odnos za šta će Mura dobiti 6 750 000 evra.Pošto plati 2.1evra za hale ostaće im 4 650 ooo evra.Tako se ispostavlja da je Država Srbija kupila Prvi maj i poklonila ga Muri. Nekoliko miliona evra će preteći. Da im se jadnima nađe. Da zlo bude veće celu kupoprodajnu farsu finansirala je polumrtva tekstilna industrija Srbije. Sami ćemo svojim sredstvima iz budžeta finansirati svoju konkurenciju.K o još vodi računa o Ustavom zagarantovanoj jednakopravnosti na tržištu?

Prvi maj je najveći i najreferentniji kapacitet u Evropi za proizvodnju poluteške i teške konfekcije.Poslove ima trajno obezbeđene.Da mu sektor trgovine, trikotaža i režija nisu zagorčavale poslovanje bio bi najbolja fabrika u Srbiji. Sve što nije dobro o svom će trošku rešavati Država iz budžeta.Muri samo podsticaji i profitni deo firme.Strašno i ponižavajuće.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Slovenci-vuku-Prvi-maj-u-stecaj.sr.html

 

Словенци вуку „Први мај” у стечај

Судбину пословног слома словеначке „Муре” поделиће, по свему судећи, ни криви ни дужни и пиротски текстилци

Некадашња словеначка чувена модна кућа „Мура” све је ближа стечају. Та вест, међутим, за нас не би ништа значила да с том фирмом у економско-финансијски слом не иде и пиротски „Први мај”. Другим речима, наша индустрија одеће из Србије хтела то или не улази у стечајну масу „Муре”.

То ће, по свему судећи, бити још један тужни епилог наше изнуђене и исхитрене приватизације.

Енглеско-словеначка „АХА група”, у чијем саставу је пословала и „Мура”, купила је у септембру 2012. године за 2,1 милион евра три производне хале „Првог маја”. Нове газде су преузеле обавезу да у наредне три године инвестирају око 11 милиона евра и запосле 1.328 радника. И то радника који су радили у „Првом мају”. Држава им је за узврат одобрила субвенције од 6,6 милиона евра, односно 5.000 евра по раднику. Држава је, истина, узела гаранцију од купца у истом односу, 6,6 милиона евра, с роком важења до краја 2016. Много је, наравно, после свега, питања о тој приватизацији. Прво, свакако, да ли је могуће доћи до тих пара назад.

Много је, међутим, важније да ли држава Србија, која је до гуше у све ово уплетена, може нешто да учини не би ли заштитила свој и интерес тих радника „Првог маја”, који, судећи по телевизијским изјавама, појма немају шта им се дешава „на нивоу групе”? Које кораке држава може да предузме? Да поништи приватизацију и „Први мај” по други пут врати под своје скуте? Или да све пусти да иде како иде, можда ће се из будућег стечаја појавити неко ко ће знати да раднике „Првог маја” и запосли?

Љубодраг Савић, професор Економског факултета, каже да држава, ако не раскине уговор о приватизацији, једино може да стане у ред са осталим повериоцима и да чека. Од словеначког закона о стечају зависи у ком наплатном реду ће се наћи и у ком проценту ће намири депоновану гаранцију. Опште је познато да су, када предузеће оде у стечај, потраживања обично већа од имовине, тако да је питање у ком износу ће и да ли ће уопште моћи држава да се наплати.

– Много је већа штета што та фабрика, која пуно значи за пиротски крај, неће више радити и радници ће бити препуштени сами себи, јер са стечајем сви губе посао – каже Савић.

Он сматра да је пропуст при приватизацији и додели субвенција сигурно направљен, јер су људи у Министарству привреде и финансија, као и у Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (Сиепа), морали да знају коме продају имовину „Првог маја” и коме додељују субвенције.

– Словенија је уређена земља, која функционише према правилима Европске уније. „Мура” је као и све остале фирме листирана на берзи, где су могли добити све тачне информације о купцу. Министарство и Сиепа су тим путем могли боље да се информишу, али неким људима је одговарало да се ради како се радило. И „Први мај” није усамљен случај. Тако се радило и са „Јумком” из Врања и многим другим предузећима – наводи Савић.

У Сиепи кажу да никаквих пропуста при додели субвенција није било. Међутим из електронске преписке између тадашњег Министарства економије и регионалног развоја и Сиепе, која је вођена у јануару 2012. године (а у јавност процурила прошле јесени) види се какав је однос „Мура” имала према овом послу.

На њену пријаву за доделу субвенција за нова радна места постојале су примедбе, од тога колико ће радника задржати до тога колико ће инвестирати. Основна замерка је била то што су „подаци о инвеститору (’Мура’ и партнери) штури и што се нису видели биланси пословања”.

„Чланство у АХА групи (иза које би наводно требало да стоји Хуго Бос) спомиње се често без назнака о коме се заправо ради и о њиховим референцама у текстилном сектору. У самој пријави не стоји ни у једном тренутку име партнера који подржавају пројекат, а на које се позивају, док се у једној реченици помиње да шију за ’Хуго Бос’ и још неколико брендова. Евидентно је да немају интерес да у Пироту шију за сопствени бренд, већ да наставе са дорадним пословима”, пише у електронској комуникацији између СИЕПЕ и Министарства економије и регионалног развоја.

Уговор о продаји је ипак закључен уз субвенције.

Од Александра Љубића, бившег државног секретара тог министарства и члана Сиепине комисије за доделу субвенција покушали смо да сазнамо на основу којих критеријума је „Мура” добила 5.000 евра по новом радном месту и да ли су проверавани њени биланси. Затекли смо га на годишњем одмору и није био у прилици да говори, а у Сиепи су нам одговорили: „Ово питање сматрамо крајње тенденциозним и злонамерним, те на њега нећемо одговарати”.

Занимљиво је да се „Мура” за субвенције пријавила у јануару 2012. Према подацима Агенције за приватизацију лицитација за продају имовине „Првог маја” објављена је тек 20. јула исте године. Почетна цена је била 4,1 милиона евра. Није било заинтересованих купаца. „Мура” се одазвала тек на други јавни позив 17. августа и као једини понуђач купила део имовине по почетној цени од 2,1 милиона евра.

Пре ове приватизације у тој конфекцији радило је 1.500 радника. Након продаје дела имовине енглеско-словеначком инвеститору, од укупног броја запослених 840 је остало у старој фирми, која је наставила да постоји, јер су погони Трикотаже и малопродајни објекти остали непродати. Та фирма је у реструктурирању. Око 550 радника прешло је у новоформирану компанију „АХА Мура Први мај”.

Текстилна фабрика у Пироту први пут је приватизована 2006. када ју је за 1,75 милиона евра купио домаћи бизнисмен Ђорђије Ницовић. Агенција за приватизацију је 2010. раскинула уговор о продаји, јер купац није уложио 2,8 милиона евра у уговореном року.

Маријана Авакумовић
објављено: 31.05.2014.

 

 

 

 

 

4 komentara

  1. Sumnjam da je tu magija u pitanju…Dinkicu cini ne mogu nista ,nemaju prijemcivo tlo u njegovoj svesti…

    Pre ce biti da treba primeniti egzorcizam sto ne bi trebalo da bude problem jer ne verujem da je krsten.

  2. Finansiranje stranih preduzeca koji su direktni konkurenti nasim moze samo kod nas. Vidim da je ovaj tekst dobio odjek u javnosti pa se nadam da cemo videti ko je tu uzeo masnu proviziju.

  3. Ista moda u Srbiji vlada i 2014 sto govori da nije nas proizvod vec uvezena misao. Pomognu ti da dobijes izbore ,onda sastave vladu i poture spisak zelja.

    To se inace u medijima uvek zvalo propazado orjentisana vlada.

  4. E i ja sam genije, prozapadno naravno…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *