Godina crnih labudova, drugi put

Iako veliki deo sveta je često sklon da sa dozom antipatije i radikalizma posmatra dominantnu američku globalnu poziciju, ponekad se vredi zapitati da li i sama američka administracija doživljava ovo kao balast kojeg bi se rado rešila te bila daleko više samocentrična zemlja.

U prethodnoj inkarnaciji ovoga sajta, na ekonomija.org sam već u jednom od članaka diskutovao da neosporna  ekonomska i vojna moć Amerike ne bi bila dovoljna za dominantnu globalnu poziciju Sjedinjenih Američkih Država, da ovakav status quo nije prihvatljiv i “aminovan” drugim moćnim i jakim državama, kojima se američka globalna dominacija čini kao optimalan Našov ekvilibrij, uzimajući prednosti i mane američke i svih drugih alternativnih kandidata za globalnu dominaciju.     Ključna prednost američkog koncepta je ta što se ne radi o nacionalnom konceptu dominacije gde ova činjenica dominira nad svim drugim konceptualnim nedostatcima koje američka globalna dominacija možda nosi sa sobom. .

U duhu Našovog ekvilibrija i teorije igre uzmimo npr  kakva bi mogla biti ruska perspektiva u odnosu na ovu stvar. Pretpostavljam, Ruska Vlada iako verovatno u mnogo čemu često iziritirana Američkom politikom, sumnjam da ima ambicije ili čak želje da se bori za preotimanje globalnog primate Americi. Ovo naravno ne znači da Rusija neće održavati paritet u vojnoj moći ili čak pokušati da vojno dominira Amerikance u mnogim elementima, ali ovo je isključivo motivisano branjenem vlastitih interesa. Dakle kadgod Rusija nađe za shodno da bez ikakve sumnje naglasi i podvuče crtu vlastitih interesa ima silu da to implemntira ali bez želje da prihvati “čitav paket globalne dominacije”.

Rusija ne želi ovaj paket jer  da se izbori ya njega, s njime ne zna šta bi s njime učinila niti  kako bi ga dugoročno odbranila. Kinu kao alternativeuAmerici u globalnoj dominaciji manje preferiše  baš iz razloga što bi kineska dominacija bila nacionalni pa i rasni koncept, ali pažljivo gradi odnose sa Kinom da bi na globalnoj sceni koordinirano pariralaasnazi Amerike.

Gledano iz kineske perspektive situacija je slična kao i iz ruske sa razlikom da Kina eventualno možda može parirati Americi u ekonomskom smislu, ali veoma teško u vojnom. I samoj Kini Amerika je prihvatljivija od Rusije opet iz istog razloga što se radi o anacionalnom konceptu,  ali brižljivo gradeći sa Rusijom solidne odnose…

 

Naravno, ne verujem da se ovde radi o eksplicitnom dogovoru vec o prećutnom razumevanju velikih sila  koje mi smrtnici iz malih zemalja jednostavno ne možemo da razumemo. Verovatno u svim trenucima svaka od veliki sila pokušava zadobiti veći dio uticaja ali u svemu tome su svesni da svaka sila ima savršeno kredibilnu pretnju koja ograničava totalnu dominaciju bilo koga.

Ovakav uvod pišem zato što Ukrajinsku situaciju možda ne treba posmatrati iz ugla pobednika i gubitnika već možda daleko više iz perspektive ko ima koristi a ko štete od čitave situacije.

Naprimer, moguće je da su nakon Snowdena i Sirije, Amerikanci osetili potrebu za  određeno svođenje računa sa Rusijom, petljajući se politiku  Rusiji bliske zemlje. Verovatno američki motiv je dizajniran tako da bude iritant Rusiji, ali ne do mere da on konstituiše i ozbiljnu pretnju Rusiji ali koji ipak zahteva reakciju Rusije koji će izazvati diplomatsku neprijatnost…

Amerika je, jednostavno, i suviše ozbiljna država a da ne zaključi da rizik ne vredi truda pogotovo uzimajući i obzir cikličnu fazu ekonomskog oporavka, dakle limitujući svoju participaciju na faktor iritanta. No ukrajinska situacija sasvim lako može da preusmeri dio investicionih tokova koji su bili u nedoumici, da završe u Americi što bi koristilo američkom ekonomskom oporavku. Tako da kako god bilo Amerika od čitave situacije može samo da učićari.

Rusiji prevelika eskalacija događaja također ne odgovara pogotovo obzirom na usporenje ruske ekonomije i činjenice da prolongiranje događaja bi kratkoročno narušilo investicione tokove ka Rusiji što bi dodatno štetilo ekonomiji. S druge strane, verovatno je da će Ukrajinske tenzije podići cenu energenata što će povećati državne prihode, međutim također je činjenica da je Rusija najveći kreditor Ukrajine i da će ova dugovanja u nasjkorijem roku morati biti prepakovana, možda delimično otpisana… Dakle uprkos iziritiranosti šteta po Rusiju također nije preterana pogotovo što je Rusija sasvim jasno demosntrirala da Ukrajinsku situaciju može eskalirati na na način koji joj odgovara.

Pozicija EU je nakon,razumljivo.same neajnezavidnija jer u čitavoj situaciji teško da može da vidi neku konkretnu korist od bilo kojeg ishoda a sva uloga EU se svodi na to koliko će to koštati zajednicu,kroz količine ekonomske pomoći koje će EU dodeliti Ukrajini. Ekonomske sankcije Rusiji bi podjednako štetile samoj zajednici bez ikakve nade da bi sankcije bile efikasne,  dugotrajno održive . Zbog ovoga sumnjam da se u Briselu mogucnost sankcija uzima kao ozbiljna opcija. Zbog Škotske i Katalonije,za EU je teško da prihvati cepanje Ukrajine, ili da  se preterano, osim nominalno, meša u buduće uredjenje Ukrajine što u praksi znači da će Ukrajina najverovatnije imati po nju najnepovoljnije resenje, neku formu konfederalizma.

Za velike zemlje (Rusiju i Ameriku) ovo je verovatno samo jedna od uobičajenih periodičnih  razmirica gde iza kulisa svaka od njih perfektno razume pravila igre. Možda je pozitivno da sad postoji svest da je potreban jasniji povratak ka međunarodnim legalnim principima koji od rata u Srbiji 1999 su u više navrata narušeni, ili fleksibilno tumačeni.

No u bilo kojim sporovima velikih teško da ima apsolutnih gubitnika i dobitnika, svake od velikh zemalja izvuku određenu ćar za sebe.

Za nas sve ostale male male ostaje jedino da se češkamo po glavi i da se trudimo da neka buduća svođenja računa velikih ne potkače i nas.

 

20 komentara

 1. Sasa podrazumeva se da prefiks Amerika zapravo znaci interes krupnog kapitala . SAD kada kazu nacionalni interes zapravo misle na svoje ustrojstvo koje sustinski znaci da drzava postoji da bi branila interes nacije kojom upravljaju predstavnici krupnog kapitala. U SAD kongresmeni nisu sindikalne vodje ?!

  I sada se vidi kako Ruski kapital brani svoje pozicije a ne 20 miliona rusa u Ukrajini..

  Jugoslavija nije imala kapitala koji bi bio protivteza drugim interesima kao sto ga nije imala ni Ukrajina ili Libija ili Sirija. Pa cak i ako ste drzava koja poseduje onoliki kapital to nista ne znaci ako interesno nije dobro rasporedjen da ne kazem diversifikovan.
  Recimo Nemacka ovu problematiku ne gleda na isti nacin kao Britanija iako su im motivi isti.. A opet SAD je posmatra na treci nacin iako su i njoj motivi isti … Tu se vidi najbolje bitnost rasporeda…

  Problem je balans jer kapital se vodi matematikom kao egzaktnom naukom koja se bavi praracunom i brojevima . Taj motiv pokrece sistem koji je u stanju da zrtvuje ogroman kapital ako je siguran da mu to u nekom horizontu donosi bar malo veci profit. Tada se narusava balans interesa kapitala i to je razlog zbog kog SAD uvek siljkaju Rusiju..

  Zato odmah kao odgovor na provokativno siljkanje a kao pomoc svom kapitalu, dodje do vojnih manevara i ispaljivanja raznih raketa ..
  Recimo pogledajte Severnu Koreju koja svaku trecu noc puca u vazduh kao cobani koji pucnjevima u vazduh rasteruju vukove oko svojih torova sa jaganjcima.

  Dakle sada je na delu brza matematika i prebrojavanje.

  • Da Americki krupni kapital napada Rusiju to nije istina.
   Taj krupni kapital je priblizio SAD i Rusiju poslije pada SSSRa i napravio je dobro i za jedne i druge a nakraju i za cijeli svijet.

   To se jos vuce iz SFRJ. To su komunisti usadili ljudima u krv i nemos to tako lako izbaciti.

   Irak i Libija su jedna prica, Iran je druga i Sirija treca.

 2. Darko, pazite ja u ove velike uz Amerikance, Ruse i Kineze ubrajam i Britance i Francuze. Po velicini zemalja, po ekonomskoj moci danas dalo bi se diskutovati da li one tu danas prirodno pripadaju, ali one su tu jer su istorijski igraci. Znaju igru. Igra staklenih perli. Nijemci su veliki ali ipak ne ta liga jer ne razumiju u potpunosti tu igru sto ih je istorijski kostalo. Da li sada razumiju pojma nemam ali njihovo ekonomsko cudo samo traje dok obyzdavaju svoje druge ambicije, tako da su prihvatljivi velikim.
  Pogledate pozicioniranje amera, rusa, engleza, francuza i shvatite da nama malim je igra nerazumljiva. Imate zaostravanje retorike ali i britanski „tajni“ memorandum koji je „slucajno“ procurio koji iskljucuje sankcije Rusiji. Pa sve te zemlje kao sinhronizovani sat djeluju. Retorika se dize i mediji pothranjuju jakim izjavama, ovo ce u ukrajini trajati jer ne treba zanemariti faktor iritanta i schodenfreuda. Ameri i zapad ce iritirati do maximuma i rusi ovo moraju tolerisati jer im je sasvim jasno signalisan the-end-of-game koji je Rusima prihvatljiv, sad mozda peglaju sitne detalje. Ali se do maximuma crpi faktor iritacije. Sad ce zapadnjaci da zatezu i otezu, cisto da bi zajxxxx ruse, a pri tome da su svi skupa nasli zadovoljavajuce valiko rjesenje.Na jedan nacin sve ima dimenziju komicnog ali vjerujem da su iza scene veliki daleko sinhronizovaniji nego to mislimo.
  Naravno da je interes velikog kapitala jedan od definirajucih komponenti nacionalnig interesa Amera ali nije jedini.
  Nema slucajnog unapred najavljenog ispaljivanja balistickih raketa niiti ima ispaljivanja raketa koje druga strana ne detektuje unaprijed. Da bi se balisticka raketa ispalila potrebno je zagrijati raketno gorivo sto sateliti odmah detektuju. Sa balistickim raketama apsolutno nema zezancije i ispaljivanja po impulsu kao upozorenje jer rizik akcidentalne nuklearne kataklizme je ogroman. Ovo neki dan sto su Rusi ispalili je redovno mjesecima unaprijed javljeno ispaljivanje.
  Ja kontam konture svima prihvatljivog rjesenja su dogovorene a dabome sansa za iritaciju ce kao zvakaca guma biti rastezana u nedogled.

  • Dobro nisam mislio da banalizujem do te mere ali sustina je u sledecem..

   Nisam siguran ali mislim da je pre nekoliko godina Kondoliza Rajs tada drzavni sekretar SAD jasno rekla da Rusija ne bi trebalo da sama raspolaze tolikom teritorijom i rudnim bogatstvima. Pazite to je stav drzavnog sekretara SAD i nije izrecena u afektu ,to je ideja koja je implementirana u spoljnu politiku SAD.

   Zar zaista mislite da recimo Bafet ili pak drugi akcionari sa odobravanjem gledaju na cinjenicu da nemaju ucesce u prevozu rude,robe ili energenata na istoku i ka Evropi…

   Zato sam i rekao da je Juzni tok ubrzao i pospesio ovaj sukob a to je samo jedan manji deo kolaca na koji krupan zapadni kapital gleda.

   Baska cinjenica da svaki sukob u najavi pospesuje industriju i da je izvoz sukoba za SAD nacionalni interes. Oni se onoliko obraduju kad negde nacuju da su se neke komsije posvadjale oko necega jer to je neophodni sastojak za ocuvanje unutrasnjeg jedinstva SAD.
   Zato je svaki sukob van SAD nacionalni interes prvog prioriteta za SAD. Zato je tamo i nastala skola za sejanje klice razdora gde su se neki pojedinci iz Srbije pokazali kao najbolji ucenici.

   Dakle matematika je cudo jos iz kamenog doba …dve velike pecine su bolje od jedne ,tri bica su jaca od dva ,suva pecina je toplija od vlazne ,granit je cvrsci od belutka,na boljoj livadi pasu deblji zecevi…Sta radi covek iz kamenog doba kada sretne drugog sa dva zeca u rukama ,zvizne ga kamenom u glavu i uzme dva zeca. To je sustina ljudskog roda sa ogradom da postoje i ljudski primerci koji se radaju i beve proizvodnjom .Oni se rezlikuju i oni su ti koji kreiraju svet..Politika je nastala kao potreba za medijacijom izmedju coveka otimaca i proizvodjaca.

   Savremeni covek pod pritiskom svakodnevnice zaboravlja osnovna zivotna nacela logike i matematike.Otud cinjenica da sa napretkom tehnologije ljudi postaju sve neintiligentniji.

   Gotovo da postajem alergican na floskulu o ljudskim pravima a vidim da je i globalnoj politici jasno da se taj model izilzao pa se sad prelazi na tumacenje opsteg prava. A to je tek budalastina svoje vrste..

  • U svijetu visoke ponavljam visoke politike postoje 4 glavna grada.
   Washington, Moskva, Peking i Berlin.
   Engleski politicari pokusavaju starom metodom preko Rusije da dignu utjecaj al njihovo vrijeme je proslo.
   Francuska je apsolutno irelevanta drzava i vazna je u svjetskoj politici kao i Njemacka vojska.
   Jedno apsolutno i veliko nista.

   Da je Amerika imperija u raspadanju se vidi koliko su njezini politicari (kao i Engleski) odvojeni od realnosti.
   Americke kompanije energetskog i auto sektora rade u Rusiji bez problema a da nepricam koliko ih ima manjeg reda koje vrte 5,10,15 milijardi dolara.
   Ovo u Ukraini je napravio senator McCain i koliko napada Putina toliko isto i Obamu da je jalov. Htjeo je ubiti 2 muhe jednim udarcem. Rusiju ocekuje pritisak 2016-2020 kada Republikanci dodju na vlast u Americi. Pa dobili su zadnji samar od Engleza kada je Obama govorio o napadanju Sirije a Engleski parlament rekao ne.

   Ruski krupni kapital je prevazan u Londonu da bi ga se zrtvovo zarad Ukraine.

   Sve u svemu politicari US & VB zive u proslost. Krupni kapital povezuje polako sve drzave i on je dobar za svijetski mir.
   On sluzi za prevenciju rata i vazan je kao i nuklearno oruzje. Sto se kapitalisti vise povezu manja je sansa za rat medju njima.
   Sve u svemu Rusija je u saradnji do sada sa Njemackom uspjela da je primiri, a oligarsi su kupili London.

   Cim albatros imperije koji kruzi nad Amerkom odleti biti ce bolje za sve.

 3. Znate sta Darko, jested a zvuci bizarno I kao mijesanej u suverenitet zemlje ali ja mislim da ovo sto je rekla Condolezza Rice treba pogledati iz vise dimenzija.
  Da bi naglasio poentu, zamislite da jedna zemlja ima apsolutni monopol na supply vode I vojnu moc da brani taj monopol. Sva materijalna dobra svijeta bi veoma brzo zavrsila u toj zemlji I ona bi bila dominantna sila u svijetu, dobra ili losa kako joj vec ceif.
  Pogledajte Arape I naftu. Amerikanci arapima s punim pravom nisu dopustili da ucjenjuju ostatk svijeta time sto im se posrecilo da imaju veliki udio u strateski bitnom resursu za svijet. Da li je pristup amera bio eticki ili neetican je interesantna tema, ali je cinjenica da bey nafte arapsko poluostrvo vecim dijelom bilo beduini, kamile nacin zivota kao kao prije 1000 godina. Nakon JALTE Cercil se sreo sa sauidisjkim kraljem u hotelu u Kairu gdje se valjda uspostavili temelji buduce eksploatacije nafte I uloge saudijaca u svjetskoj ekonomiji. Engleski hronicar je primjetio da su saudijci tada bili na takvom civilizacijskom nivou da su za saudisjkog kralja na balkonu hotela njegova svita svaki dan klali jaganjce a on malte ne sto sam ih nije klao ili barem drzao noge. Ovo nije bilo tako davno.
  Ovo sto je rekla Condolize nije samo o tome da americki kapital zeli da pravi profit od ruskih resorsa vec I briga da vitalni resursi u rusiji ne budu kao scenarijo sa vodoom koja bi I njih unistila. Dakel ja to kontam I kao zabrinutost o totalnoj dominaciji nad kljucnim resursom od strane jedne zemlje. Rusiaj ima najvece sanse da bude bas ta zemlja.
  Iz ovog ugla ja se apsolutno slazem za americkim principom da jedna zemlja ne smiej da koristi monopolisticku poziciju and jednim resursom kao mehanizam ucjene ostatku globusa. Pustimo sad sve druge forme bahatosti ali ovo je ozbiljna stvar. Da se ovo desi Buffetu, I ostalim velikim kapitalistima problem ne bi bio kako da ostanu bogati ili dap rave profit vec kao I citavom ostalom svijetu kako da ne ostanu bez gaca mozda gladni. O ljudskoj prirodi ste u pravu ali to I jeste to. Dvosmjerno je.

  • Nemam ja problem sa shvtanjem toga no problem je u drustvenom ustrojstvu. Ako je nesto moje i ja ne zelim da ga prodam ili zelim da formiram monopolsku cenu za to sva je prilika da ce se drugi udruziti i jednostavno mi to oteti. Oruzjem ili ekonmskim alatima.

   Ali ako nije tako a neko hoce da ima nesto sto je moje onda moze samo da proba da mi to otme (citaj ukrade).

   Dakle osnova SAD je pravo na svojinu i odatle nastaje paradoks o bahatosti i pravu.

   Ja upravo govorim da je u ljudskoj prirodi sve dozvoljeno oduvek ali isto tako oduvek se znalo da postoji razlika u vlasnistvu u zavisnosti da li je vlasnistvo nastalo razmenom ili otimanjem.

   Samo to je vazno dok sama zelja da se poseduje tudje ima svoj legalitet i legitimitet u ljudskom drustvu. Druga star je nacin na koji se dolazi do ostvarena i ispunjenja svojih zelja.

   Postoji li i jedno svesno bice na planeti zemlji koje iskreno ne zna sa zapravo SAD hoce od Rusije?!

   I to nije problem samo treba da se kaze -prizna 🙂

   Do skoro je u Srbiji postojao obicaj da kod sukoba oko medje, brat bratu kaze : Izvadi busen zemlje i stavi ga na glavu pred svedocima i kuda prodjes tvoje je zauvek.

   To je sustina priznjana, obelezavanje kao krst koji se mora doveka nositi. A mnogima je to tezak teret iako ima i besprizornih…

   • Zato Obama pegla cinjenice izjavom da je Rusije na pogresnoj strani istorije sto je najprizemniji PR odkako ja pamtim hladnoratovske izjave…Nakon te izjave trebalo je da se ujede za jezik ili otpusti tupana koji mu je to savetovao.
    Rusija nije na to odgovorila uopste ,mada verujem da su zakolutali ocima i prekstili se..

    To mi je bas bilo upadljivo ….glupo.

 4. Ama slazemo se mi. Jedna strana je ono ovaj nozi dva zeca i toljaga u glavu uzmi mu sve. Druga strana je to ako ovaj uzurpira resurs a moze da ga brani… Dakle motiv i pohlepa i strah. I kod jednih i kod drugih i kod trecih…Ja ziasta mislim da strah nije nista manji od pohlepe ovdje.

 5. ovo ne razumijem. mozete mi objasniti obicaj i njegovu simboliku. „Do skoro je u Srbiji postojao obicaj da kod sukoba oko medje, brat bratu kaze : Izvadi busen zemlje i stavi ga na glavu pred svedocima i kuda prodjes tvoje je zauvek.“

  • Dakle kada dolazi do podele imovine medju bracom ili do spora oko medje medju komsijama onaj skromniji i po obicaju posteniji kaze ovom drugom ,pred svedocima: Ako tvrdis da si u pravu izvadi busen zemlje i stavi ga na glavu ,kuda prodjes sa njim na glavi to ce biti nova medja. Bilo je slucajeva da su besprizorni bukvalno na taj nacin uzimali znatno veci deo zemlje za sebe.
   Svedoci tog ponizavajuceg cina obicno su komsije i rodjaci koji bi se nakon toga cutke razisli i prenosili istinu o nacinu sticanja imovine. Ja recimo znam porodicu koja je pre vise od 150 godina na taj nacin dobila zemlju …Ta istina se prenosi sa kolena na koleno.To je krst koji se nosi…
   Da ne gresim dusu poznajem i coveka (sina) koji je svom komsiji vratio tako steceni deo zemlje upravo da ispravio nepravdu i skinuo sa sebe teret oceve pohlepne nerazumnosti.
   To nekome ne znaci nista ali on licno mi je pricao kako je plakao kad su mu njegovi seljani cutke pruzali ruku i narucivali pivo pred lokalnom prodavnicom. Za malu sredinu to je kao ponovno rodjenje..

   E sad ,znam da je logicno pitanje o geometru i njegvoj delatnosti ali ruralna Srbija je pocela da sredjuje katastrske knjige tek pre neku godinu i to skandalozno trapavo. Ljudi su nekad bili toliko siromasni da nisu imali novca za geometra vec su se pravili zapisi koje je je overavao vidjeniji domacin a kasnije su izbegavali zbog komunista i nacionalizacije ,pa zbog poreza ,pa …

   Za britanske pojmove to je kao kad bi se kraljevska porodica hvalila kako je stekla imovinu svojim radom rtrudom i umecem a ne osvajanjem i pljackom ..

 6. A da zaboravih dodati. Juce citam vuka Draskovic o tome kako bi Srbija trebala da se postavi u odnosu na situaciju u Ukrajini. Sve sto je rekao je tako odlicno sroceno da ni najzadrtije patriote ne mogu naci zamjerku. Medjutim postoji jedno veliko ali sto mene uvijek ostavi skepticnim po pitanju Vukovih dobrih namjera.
  Ono sto bi godilo patriotima da cuju ili sto bi mozda mnogi smatrali negdje za moralno ispravno dase ucini ne znaci da Srbija treba da to i ucini. Kao i svaka pametna zemlja Srbija sad treba da se politicki distancira i od jednih i od drugih sto brze mozei striktno posvecena sebi. A veliki nek se… (Znate vec sta) Ovo sto vazi za Srbiju je princip za sve pametne male.

  • Siljkace zapadni ambasadori Srbiju da se izjasni po tom pitanju ,ucenjivace ,pretice ali to nije ni vazno .Kada u Srbiji neko kaze nesto lose protiv Rusije svima je jasno da se radi o placenoj i narucenoj izjavi ili ucenjenom politicaru koji ima svoju muku..
   To je kad kad dete pod moranjem priznaje nesto a iza ledja drzi prekrstene prste..

   Niti je Srbija zamerila Rusiji ’90 godina i nekim njenim tadasnjim politicarima niti ce to uciniti Rusija Srbiji …

   Sa Crnom Gorom je drugacije oni su posli stranputicom..

 7. Gresis sto se Ukrajine tice, to je nacionalni interes I reda za Rusiju i Putin ce ga terati i do nuklearnog rata. Za Rusiju ulazak Ukrajine u EU, (za njih je to istop sto i NATO, pre ili kasnije(, zivotno pitanje. Scenario u Ukrajmini je jasan 16tog referendum na Krimu i prisjedinjenje Rusiji, a za ostatak drzave Egipatski haos dok se ne opamete i ne udju u carinski savez. Sirom Ukrajine nema nikakve vlasti, najureni su stari organi vlasti a novi ili nisu postavljeni ili ih ima nekoliko samoproglasenih. Navodna vlast RADE dopire samo do sekretarica i kafe kuvarica, dalje je nema. Razne lopovske bande vec uspostavljaju svoju vlast u raznim oblastima, i reketiraju privatne firme, naravno kad firma plati reket nema para i za porez, pa ga niko i ne placa. Plate i penzije se ne isplacuju, a kad ce ne zna se. Vec mnogi ne dolaze na posao, ili iz firmi izvlace sta god se moze (mora se od neceg ziveti). Vojske i milicije kao organizovane sile nema, ali ima dve jake neformalne naoruzane formacije: Pravi sektor (fasisti iz zapadne ukrajine) prica se da ih ima oko 30000 naoruzani sa zauzetih vojnih skladista. Iako su fasisti oni danas obezbedjuju narod od raznih bandi, cak igraju pozitivnu ulogu. I oruzani odredi KASKADE Sergeja Razumovskog, bivseg pukovnika inace predsednika udruzenja, bezdomnih oficira. I njegtovi odredi su sirom ukrajine i broje se u desetinama hiljada. Samo savez bezdomnih oficira je brojao 47000 clanova. Koje je njihovo politicko usmerenje niko nezna, Razumovski za sebe govori da je Ruski i Ukrajinski patriota. Nemam pojima sta to znaci, inace imas jos razne organizacije samoodbnrane po celoj drzavi. Za sada pravi front i kaskada saradjuju u odrzavanju rede, ali Razumovski to poredi sa paktom Molotov/Ribentrop, u buducnosti ce tu sigurno izbiti sukob . Igranka u Ukrajini tek pocvinje. Mama mi iz tih krajeva tako da se sa drustvom cujem bar tri puta dnevno.

 8. Gresis i sto nse Rusije tice, ona nije u stagnaciji nego u zestokoj krizi i uopste ne iskljucujem neki njihov Majdan u narodnom periodu. I Rusija i Ukrajina su danas oligarhicke tvorevine koje su 20 godina zivele od ostataka SSSRa, samo je Ukrajina prva dotakla dno, ali je u Rusija vec blizu dna.

 9. preko 750 milijardi dolara. (privatni i javni)

  • Onda si u pravu ,bice rata.

   Nisam pratio poslednjih meseci jer je nafta bila stabilna ali sada vidim da su imali znatan odliv i kretanje rublje.

   Mislio sam da SAD zele da ih ekonomski pridave ali staro pravilo kaze da je glupo lava saterati u cosak
   U ovoj prici vrag je odneo salu.

 10. Ukrajina nema veze sa ekonomijom, Rusi su svesni da ako krenu ka EU, kad tad ce doci i do NATOa, vec vide sestu flotu u Sevastopolju i americke rakete u Harkovu. I kako iskustvo pokazuje uoipste ne grese. Nece okupirati Ukrajinu, ko bi hranio toliki narod sa unistenom privredom, ali ce je drzati u stalnom haosu, onako kako ameri rade sa Irakom, Libijom, Egiptom…
  Naravno prvi zapadni vojnik koji se pojavi u Ukrajini znaci ce pocetak rata, a Rusija je priterana uza zid morace da koristi sva sredstva pa i nuklearna.
  Inace mislim da je ova kriza velika lekcija za Putina i ocekujem velike reforme. Ovde se vec prica da ce obracun sa birokratiojom i oligarsima biti slican Staljinovom obracunu sa birokratijom 1937-39te.
  U svajkom slucaju ovo je tek pocetak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *