Branislav Krivokapić: Iz Rečnika srpske tranzicije (I)

Dinkić Mlađan

Čovek sa kojim sam uradio najviše intervjua u karijeri. I lepo se proveo na nekoliko žurki. Pa ipak, kad god bi se sreli, rukovao bi se sa mnom kao da se tek upoznajemo.

S profesionalne strane Mlađina uzdržanost mi je odgovarala, s ljudske osećao sam se malo glupo. Ne bih da budem patetičan, ali kad vam neko u neformalnom druženju nalakćen na vaše rame pola sata prepričava najnovije političke tračeve ili vam iste saopštava telefonskim pozivom sa godišnjeg odmora u Turskoj, logično očekujete da se pri sledećem susretu ne ponaša kao da vas prvi put vidi.

Al’ ne mari. Dinkić je jedan od retkih protagonista demokratskih promena u Srbiji koji nikada, pa ni kad sam ga najviše kritikovao, nije u potpunosti izgubio moje simpatije. Doduše, više mi se dopadao u vreme kad je, kao mlad i naivan, napisao “Ekonomiju destrukcije”, bestseler u kom je razotkrio pljačkaške mehanizme Miloševićevog režima. Prošlo je od tada 17 godina, a u međuvremenu usavršeni su novi pljačkaški modeli . Ali Mlađa se “istrošio” i nastavak “Ekonomije destrukcije” nema ko da napiše.

Đilas Dragan

Sastanku zemunskih demokrata, mesec i po dana uoči lokalnih izbora održanih 2. juna 2013, prisustvovali su predsednik beogradskih demokrata Aleksandar Šapić i gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas. Iskoristili su to Zemunci da pred gostima izraze negovodanje zbog stanja u stranci, a najkritičnija je bila gospođa u godinama koja je, kako je rekla, u Demokratskoj stranci od osnivanja. Podbočivši čelo kažiprstom, u pozi Rodenovog „Mislioca“, Đilas je njeno izlaganje pratio nepristojno nervoznom mimikom, a kada je gospođa po treći put ponovila da je u stranci od početka i da dobro zna koji su njeni izvorni principi, cinično je dobacio:

„Javite se posle sastanka, da vam dodelimo spomenicu.“

Gradonačelnikov ispad je izazvao buru protesta, a najglasniji je bio stariji gospodin koji je Đilasa prosto bombardovao pitanjima: „Odakle ti pravo da se tako ponašaš!?“, „Gde ti je poštovanje prema starijima!?“, „Kako te nije sramota?“ i sl. Videvši da je vrag odneo šalu Đilas je dao mig Šapiću i oni su napustili sastanak.

U junu je Demokratska stranka osvojila 8,94 odsto glasova, više od tri puta manje nego na izborima 2009. kada je za nju glasalo 29,4 odsto Zemunaca koji su izašli na izbore.

Milovanović Dragan

Sindikalac. Kao líder Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) postao ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Zorana Đinđića. Zauzet usvajanjem Zakona o radu (2003.) i borbom protiv sive ekonomije tokom svog mandata nije stigao da prijavi zaposlene u centrali ASNS-a.

Forcan Milka

Dobra riba. Prvi put sam je sreo 1998. Bila je nedelja, rano popodne, u trenerci je ušetala u redakciju da autorizuje intervju. A ja napisao Sforcan. Samo tad i nikad više.

Naredni intervjui su bili manje inspirativni, ali operativno jednostavniji. Jer Milka je volela je da sama sastavlja i pitanja i odgovore.

Cvetković Mirko

Fin čovek. Dok smo pazarili u istoj mesari jednom sam mu ispred nosa „oteo“ rozbratnu. Nije se bunio, a moguće je da je u redu bio ispred mene. Kad je postao premijer Mirko je tu nekonfliktnu crtu svoje ličnosti razvio do savršenstva. Nije se mešao u svoj posao.

Budući da je živeo u mom komšiluku, u gornjem Zemunu, često sam prolazio pored njegove kuće koju su iz upaljenog policijskog kombija nadgledala uniformisana lica, a iz drugog vozila, koje nije bilo upaljeno, momci u civilu. I pitao sam se čemu tolika predostrožnost? Ko bi hteo da naudi čoveku koga sam toliko puta video kako bez pratnje šeta Zemunom? I niko na njega ne obraća pažnju.

 

(Knjiga Rečnik srpske tranzicije, autora Branislava Krivokapića, može se kupiti u Delfi knjižari u SKC-u i kod izdavača Albatrosplusa, Ustanička 25)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *