Crna Gora: noćenja stranaca u 2016 godini

Према подацима Завода за статистику Црне Горе у 2016 години, а то је десета година од обнове самосталности, остварен је рекордан број ноћења туриста: 11,25 милиона. Сасвим пригодан податак уз овај десетогодишњи јубилеј.

Није нам познато да ли је у хиљадугодишњој традицији државности Црне Горе остварен већи број ноћења, ни како да дођемо до таквог податка директно (дубровачки и которски архиви) или индиректно (из житија светаца, путописа римокатоличких мисионара…). Из мрачног времена ограничене самосталности у СФРЈ познато нам је да је давне 1978 године регистровано 9,3 милиона ноћења, да би онда број земљотресно смањен на 2,9 милиона у 1979. години. Онда је у неосамостаљеној Србији запосленима уведен порез на солидарност од 1% за обнову земљотресом оштећене инфраструктуре у Црној Гори, током десетогодишњег периода када се у Србији све лошије живело, а да би Црна Гора изгледала још лепше и старије, у складу са овом хиљадугодишњом традицијом.

Удаљили смо се од теме. У саопштењу пише: „у 2016 години остварен је раст броја долазака туриста од 5,9% и раст броја ноћења туриста од 1,8% у односу на претходну годину“.

Има у саопштењу још свакојаких података, али нема их доведених у везу са дужом историјом самосталности и државности.

У Црној Гори је у 2016. години највише регистровано ноћења гостију из Русије (2,9 милиона) и из Србије (2,75 милиона). Иза њих следе Босна и Херцеговина (1,04 милиона), Украјина (466 хиљада), Немачка (282), Пољска (280), Белорусија (270), Француска (248), КиМ (202) и УК (193 хиљаде).

Међу БЈР раст броја ноћења имали су туристи из БиХ и Хрватске, док је смањен број из Србије, КиМ, Македоније и из Словеније.

Најважнији допринос повећању броја страних ноћења дала је Русија одакле је број повећан за 160 хиљада, док је укупно повећање броја ноћења странаца износило 224 хиљада.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *