Популарни мајмун је и даље главна личност у причама локалног становништва

https://www.chinadaily.com.cn/a/202307/24/WS64bdb234a31035260b81800e.html

Јунански мајмун с прњавим носом по имену Баилиан, или Бело лице, био је суперзвезда у оквиру своје групе у селу Ксианггукинг, Дечен, тибетанска аутономна префектура, провинција Јунан. Локални људи имају много лепих анегдота о њему које причају изнова и изнова.

Примат је живео 30 година, што је скоро еквивалентно 90 људских година. Међутим, у октобру 2022. је Бејлијан пронађен мртав у дивљини.


У свом врхунцу као командујући алфа мужјак, имао је велику породицу са четири жене и три потомка. Међутим, 2012. године био је изазван и поражен од млађег, јачег мајмуна.


Смењен је као један од вођа трупа, а напустила су га сва деца и жене, са једним изузетком. Женка мајмуна, која је била 10 година старија од Бејлијана, остала је са њим, а он се добро бринуо о њој све док није умрла 2016. Скрхан тугом,
Бејлан је неговао њено крзно као и обично и носио њено тело са собом, када се кретао са осталим мајмунима у групи.

Када су шумски чувари уклонили тело које се распадало, Бејлијан је покушао да их заустави – показујући зубе и завијајући показивао велики бол.

Мужјаци мајмуна морају да се боре да би стекли парове. У 2014. и 2016. Баилиан је помогао двојици вршњака да освоје шансу да оснују породице.

Године 2019, након још три године номадског живота, формирао је своју другу породицу, овог пута са шестогодишњом женком, а следеће године је добио дете.

Међутим, његова срећа је била кратког века. У октобру 2020, Бејлан је сломио ноге у тучи и поново изгубио породицу.

Спашен од стране шумара, наставио је свој номадски начин живота до смрти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *