Broj pozorišta u Evropi: rang Beograda

РЗС нема детаљније статистичке податке о позориштима у Србији, а нема ни Еуростат, о броју посетилаца, приходима позоришта, као и приходима глумаца и другог позоришног особља. Еуростат нема податке о позориштима у Лондону и у Риму, а и подаци су из различитих година, па нису упоредиви, те овде само сагледавамо редове величина: где је Београд на европској позоришној мапи.

Србија је имала 96 позоришта у 2017. од чега је 26 било у Београду.  Професионалних је у Београду било 14, аматерских 5 и дечијих 7.

Без података за Лондон и Рим, највећи број позоришта имају Париз (139), Коперхаген (116), и Брисел (104), испред Будимпеште (92) и Загреба (84)! До Београда треба набројати имена још 14. градова и он дели 20. место са Братиславом, испред Софије, Хамбурга, Цириха и Атине. Ово је одличан ранг Београда јер је 39. према броју становника.

Ово су сирови подаци који ништа не говоре о броју представа, посетиоцима по представи, цени позоришних улазница… Тек да видимо где је Београд у тој Европи, када се дода подацима Еуростата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *