Утицај родитељских финансија на данашње сиромаштво одраслих

Постоји веза између финансијске ситуације у родитељским домовима и садашњег ризика од сиромаштва одраслих.

У 2019. години у ЕУ је стопа ризика од сиромаштва била 23% међу лицима која су имала „лошу“ финансијску ситуацију у својим породицама када су били стари 14 година. Овај податак је 9,6 процентних поена већи него код оних који су у ризику од сиромаштва али су имали „добру“ финансијску ситуацију у детињству.

Стопа ризика од сиромаштва за садашње одрасле са лошом финансијском ситуацијом у детињству креће се у распону од 10,2% у Чешкој до 40,1% у Бугарској. Код оних који су имали добру финансијску ситуацију креће се у распону од 5,9% у Чешкој до 16,6% у Шпанији.

У скоро свим чланицама ЕУ, стопа ризика од сиромаштва била је већа код лица која су имала лошу финансијску ситуацију у прошлости. Највећа разлика је забележена у Бугарској (26,6 пп разлике између лоше и добре ситуације у прошлости), Румунији (17,1%) и Италији (14,8%).

На другој страни, најмања разлика је забележена у Летонији (0,6 пп), Аустрији (0,7) и Естонији (1,8 пп) и Финској (1,8 пп). У Данској је стопа ризика од сиромаштва била већа код оних који су имали добру финансијску ситуацију у детињству од оних који су имали лошу.

Стопа ризика од сиромаштва је релативна категорија по којој су у ризику лица са примањима за 40% мањим од просечних у својој земљи. То може да значи да је неко у Србији у категорији имућних, али да би се са тим приходима нашао у ризику од сиромаштва у Швајцарској или Данској. Стога су у приложеној табели земље рангиране према просечном уделу лица у ризику од сиромаштва код оних који су имали добре или лоше финансијске услове у детињству, а како би се приказале мере неравноправне расподеле у државама са подацима.

Већи проценат лица у ризику од сиромаштва у 2019. су имали Бугарска, Црна Гора, Румунија, Шпанија и Италија, а сличан Србији С. Македонија, Албанија, Грчка и Турска. У Србији је разлика у стопи ризика од сиромаштва у 2019. између оних који су имали лошу и добру финансијску позицију у детињству била 12 процентних поена: са добром 17,3% а са лошом 29,3%. Већу разлику од Србије имало је седам земаља у Европи и то: Бугарска, Црна Гора, С. Македонија, Румунија, Италија, Грчка и Шпанија. Швајцарска је уз Данску била једина земља у којој је већа вероватноћа да се упадне у ризик од сиромаштва била код оних који су имали имућније родитеље него код оних који су у детињству имали материјална ограничења.

Евростат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *