Home » 3 Industrija, Evropska unija » Nivo proizvodnje prerađivačke industrije u odnosu na kraj 2007 godine

Nivo proizvodnje prerađivačke industrije u odnosu na kraj 2007 godine

U tabeli su desezonirani indeksi proizvodnje prerađivačke industrije u junu i julu 2013. godine u odnos na bazni indeks nivoa iz decembra 2007 godine. Od 33 zemlje 10 je prevazišlo nivo proizvodnje iz odabranog meseca pred krizu, dok 23 još uvek imaju niži nivo nego tada. U proseku, u Evropskoj Uniji je nivo proizvodnje veći za 2,4% u odnosu na decembar 2008 godine, ali je niži za 11% u odnosu na decembar 2007, ili je niži za 9,7% u odnosu na jun 2008 godine.

Srbija je dugo bila pri dnu liste, gde se nalaze Kipar, Grčka, Španija i Italija (ali i Luksembrug, Finska i Švedska), ali je blagi oporavak uticao da sa 90,8% nivoa iz decembra 2007 bude rangirana kao 19 od 33 zemlje u tabeli. Od zemalja iz našeg okruženja Rumunija i BiH su povećale nivo proizvodnje za 17,4%, Makedonija je dostigla predkrizni nivo proizvodnje dok su ostale zemlje iz okruženja imale veći pad od Srbije (Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>