Arnautsko nasilje u Šumadiji i Pomoravlju

Рибник, 14. јул 1824. године

Живко Шокорић кнезу Милошу – јавља да се сугубинске и шантаровачке спахије рђаво владају са сиротињом из ових села.

Високо милостивни Господару Гос. здравствујте Вама јављам за спаие сугубинске и шантаровачке то јес Арјадин и Суља из Топлице из села Прокопуца кои се рђаво владају са сиротином људе бију и прекуњу нисмо ми београдски спаие да те избит не смемо него сам ја Арнаут. Молимо Вас милостивиј Господару да нам јавите шта ћемо им казат каде дођу жито одвајат а скоро ћеду доћи.

В прочем остајем и јесам ваш нићајши служитељ

У Рибнику

Живко Шокорић

14. јулиа 1824.

Оригинал, АС, КК XII, 267.

400.

Јагодина, 18. јуни 1828. година

Милета Радојковић кнезу Милошу – јавља да је у нахији све мирно и здраво и да ће његове ливаде бити покошене. Даље јавља да је чуо да су Арнаути у Параћину убили трговца Гају Распопче.

Ваше сијатељство милостивејшни Господару

Не изостављам вашему сијатељству – покорњејше јавити – како јеблагодареније богу – вашем здрављу овамо све здраво и мирно – и ливаде ћемо до ујутру све покосит – само ће да остану за пластење – и стараћемо се и да и попластимо – међутим не пропуштам јавити – како сам данас разумео од прихођаше људе – да су убили Арнаути у Параћину једног трговца оданде именованог Гају Распопче – седећи за ручком још сас два Бошњака дошли Арнаути и убили га данас – сви дућанџије тамошњи побунили се и позатварали дућани – Арнаутима није нико судио још говорили да је то почетак и да ће ју јако људе убивати – то јављајући остајем и јесам вашем усијатељству покорнејни слуга.

У Јагодини

18-г јунија 1828. года

Милета Радојковић

Оригинал, АС, КК XII, 486

http://www.arhivja.org.rs/images/nahija_1823-1830.pdf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *