Играчка за сиромаха

Хоћу да пружим представу о једној невиној разоноди. Толико је иначе некажњивих забава!

Кад ујутру изађете са одређеном намером да лутате широким путевима, напуните џепове малим играчкама од једног гроша – као што су пајац од лепенке који се покреће обичним концем, ковачи који туку по наковњу, јахач на коњу чији је реп звиждаљка – па их покрај крчми, под дрвећем, поклањајте непознатој и сиромашној деци коју будете сусретали. Видећете како им се очи неизмерно шире. Испрва се неће усудити да прихвате; сумњаће у своју срећу. Затим ће њихове руке живо зграбити дар, и они ће побећи као мачке које ће подаље од вас појести комадић што сте им га дали, јер су научиле да не верују људима.

На једном друму, иза решетака пространог врта у чијем дну се беласао неки лепи замак обасјан сунцем, стајало је лепо и крепко дете, одевено у ону сеоску ношњу сву пуну гиздавости.

Раскош, безбрижност и уобичајени призор богатства чине ову децу тако лепом, да би се помислило како су умешана од сасвим другачијег теста но деца средњег слоја и сиротиње.

Покрај њега лежала је у трави нека дивна играчка, свежа као и њен власник, лакована, позлаћена, одевена у пурпурну хаљину и покривена перима и стакалцима. Али дете се није бавило својом омиљеном играчком, но ево шта је посматрало:

С друге стране решетке, на путу, међу чичком и копривом, налазило се друго дете, прљаво, кржљаво, мусаво, једно паришко дериште у коме би непристрасно око открило лепоту кад би га, као што око познаваоца открива идеалну слику под коларским лаком, очистило од одвратних наслага беде.

Кроз те симболичне решетке што раздвајају два света, велики друм и замак, сиромашно дете показивало је богатом детету своју сопствену играчку, коју је ово жудно загледало као неки редак и непознат предмет. Елем, та играчка, коју је мали прљавко дражио, мућкао и тресао у решеткастој кутији, бејаше живи пацов! Родитељи су, без сумње под принудом штедње, извукли играчку из самог живота.

А два детета су се смешила једно другоме братски, откривајући зубе једнаке белине.

Шарл Бодлер, Вештачки рајеви, библиотека БИС, Светови, 1991, странице 148-149.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *