DAN POLJA INSTITUTA ZA RATARSTVO I POVRTARSTVO NA RIMSKIM ŠANČEVIMA KOD NOVOG SADA: PROSEČNO RODNA GODINA

Jesenji Dan Polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, institucije od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, ove godine održan je na tradicionalan način, na Rimskim šančevima, na oglednim poljima kod Novog Sada.  Mesec septembar je pravo vreme za procenu stanja useva kukuruza i uljarica i prognozu očekivanih prinosa, a Dan polja je ujedno bio prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa sortimentom brenda NS SEME, pogledaju ogledna polja kukuruza, suncokreta, soje i alternativnih biljnih vrsta i dobiju stručne savete o tehnologiji gajenja koje će primeniti na svojim njivama, kako bi ostvarili što bolje rezultate, što je i svrha ovakvih okupljanja.

Nauka je ocenila da će Srbija u narednih godinu danaa sa domaćih polja obezbediti dovoljno hrane za domaće potrebe, a ostalo će da ide u izvoz. Tako je između ostalog, na poljiam u Vojvodini, istaknuto, da je šećerna repa ove godine dobro izdržala sušu, da je oprva u kampanju prerade krenula u šećerana u Crvenki. Inače, ,,slatki koren’’ je u Srbiji zasejan na oko 36.000 hektara. Prosečan prinos biće oko 55 tona po hektaru, Očekuje se proizvodnja šećera od oko 340.000 tona u sve četiri šećerane, a za izvoz će biti oko 180.000 tona šećera.

Posetioce skupa Dana polja na Rimskim šanečvima kod Novog Sada, u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u svoje lično ime pozdravio je prof. dr Jegor Miladinović, v.d. direktora Instituta i istakao da su uprkos pandemiji, koja je uticala na naše živote, naučni radnici iz Instituta nastavili da stvaraju nove genotipove i nove sorte, koje će rađati više, biti otpornije i obezbediti više hrane za našu zemlju.

Dr Dragana Latković (Foto Goran Mulić, list Poljoprivrednik)

Prof. dr Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta, poželela je dobrodošlicu prisutnima i izrazila zadovoljstvo što su se svi okupili na tradicionalnom Danu polju, koji predstavlja mesto susreta nauke i prakse, na kojem se vide dometi naučnih istraživanja, kao i rad oplemenjivača, genetičara, selekcionera i agronoma koji su kroz brojne oglede pokazali različite biljne vrste. Prof. Latković poželela je poljoprivrednim proizvođačima da uspešno privedu kraju ovu poslovnu godinu i da domaća poljoprivreda bude konkurentna i održiva.

Dr Vuk Đorđević, rukovodilac Departmana za genetiku i oplemenjivanje biljaka Instituta pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što se ove godine Dan polja održava na tradicionalan način. Istakao je da se NS seme sortiment, uprkos vremenskim uslovima, pokazao veoma dobro, što se moglo videti i na oglednim poljima. Dr Đorđević je istakao da je Agencija Ujedinjenih nacija za hranu FAO svrstala Institut na listu 130 institucija koje održavaju kolekcije veće od 10.000 uzoraka genetičkih resursa, što je veliki uspeh.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo je više od osam decenija u službi poljoprivrednih proizvođača i uprkos novim izazovima koji se stavljaju pred poljoprivrednu struku i nauku, naučni radnici iz Instituta rade na stvaranju novih genotipova tolerantnijih na biotičke i abiotičke faktore.

Državna sekretarka prof. dr Marijana Dukić Mijatović pozdravila je prisutne u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i izrazila čast i zadovoljstvo što je imala priliku da prisustvuje ovogodišnjem Danu polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji, pored toga što je najveći i najjači u oblasti poljoprivrede u Srbiji i naširoko poznat u svetu, pripada grupi sedam instituta koje je, zbog značaja i doprinosa koji daju, Vlada Republike Srbije proglasila institutima od nacionalnog značaja. Državna sekretarka izrazila je nadu da će naučnih dostignuća i ostvarenih rezultata Instituta u budućnosti biti još više i time ototvorila Dan polja.

Naučna istraživanja Instituta usmerena su na oblast koja je jedan od najvećih izazova današnjice, a to je proizvodnja hrane. Više od 100 istraživača i 600 zaposlenih stvara sorte i hibride ratarskih i povrtarskih, krmnih, industrijskih, lekovitih i začinskih biljaka, vrši genetska istraživanja, bavi se oplemenjivanjem i mnogim drugim istraživanjima koja daju odgovore na izazove sa kojima se suočava savremena civilizacija.

Nakon oficijalnog dela, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da na oglednim poljima vide predstavljeni sortiment i razmene znanja i iskustva sa stručnjacima iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

                                            B. GULAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *