Home » 2 BiH, 2 Federacija BiH, 2 Republika Srpska, Robna razmena » BIH: Od raspada SFRJ, prvi put je u decembru 2014 godine Srbija bila veći trgovinski partner od Hrvatske

BIH: Od raspada SFRJ, prvi put je u decembru 2014 godine Srbija bila veći trgovinski partner od Hrvatske

Према подацима Агенције за статистику БиХ у децембру је извоз БИХ у Хрватску износио 40,4 милиона евра, а у Србију 40,2 милиона евра. Увоз из Хрватске био је 74,7 милиона, а из Србије 78 милиона евра, те је укупна размена са Хрватском износила 115,1 милиона, а са Србијом 118,1 милиона евра. Трговина са Србијом била је већа за 2,7% и ово се први пут догодило у више од 20 година.

Укупан извоз у Хрватску у 2014 години износио је 955 милиона КМ и смањен је за 20,1%, док је извоз у Србију износио 800,7 милиона и повећан је за 4,4%. Увоз из Хрватске смањен је за 5,4% (1.851,7 милиона КМ), а из Србије је повећан за 9,7% (1.629,5 милиона КМ).

И тако, улазак Хрватске у ЕУ затворио је Босни и Херцеговини многа тржишна врата, што се морало одразити и на пад увоза БиХ из те суседске државе. С друге стране, поплаве у БиХ и Србији утицале су на пад производње угља и електричне енергије и на повећану трговину између њих овим производима, те се још једном доказало да несрећа много више и брже зна да зближи од среће. Зна она и да направи сасвим супротан исход, али нећемо о томе. Овде истичемо један леп подачић.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>