Izvoz Srbije u Francusku za period 2008-2012

U posmatranom periodu vrednost izvoza smanjena je za 5,8% (sa 235,4 na 221,7 miliona evra). Najmanja vrednost zabeležena je 2009. godine kada je iznosila 178,8 miliona da bi nakon toga došlo do postepenog oporavka izvoza. Nameštaj, bakar i automobili su proizvodi koji beleže konstantne godišnje stope rasta, dok je najveći pad prisutan kod izvoza gvožđa i čelika od čak 92% (sa 63,3 na 5,1 milion evra).

Interesantno je primetiti rast izvoza naoružanja i farmaceutskih proizvoda, naročito u 2012. kada je uvećan za 5 odnosno 20 puta, respektivno, u odnosu na 2008. godinu. Pored ovih ekstremnih vrednosti, značajan je rast uvoza Francuske iz Srbije u kategorijama plastike (sa nepunih milion na 4,2  miliona u 2012. godini), žitarica na 2,3 milona, hemijskih proizvoda na 1,6 miliona evra.

Osim proizvoda sa dominantnim učešćem u strukturi izvoza, gotovo da sve ostale proizvode karakteriše pozitivan trend rasta, navodeći nas na zaključak da ekonomski odnosi sa ovom zemljom idu uzlaznom putanjom.

Bilo bi neumesno porediti Srbiju sa Francuskom iz bilo kog ugla posmatranja, jer bi se već nakon prvih razmatranja vrlo brzo obistinile tvrdnje da su Zapadne zemlje bar 10, pa i više, godina ispred nas. Ekonomski, kulturno, društveno uređena zemlja,  koja maksimalno uvažava prava i slobode svih njenih gradjana, svih verskih i nacionalnih pripadnosti, Francuska je i država koja je infrastrukturno gotovo besprekorno povezana i gde svaki kvadratni metar zemlje služi svojoj svrsi.

Možda će izgledati kao hvalisanje i nepotrebno iznošenje komplimenata upućenih Francuskoj, ali ako sa jedne strane tasa imate Srbiju, a sa druge ovu zemlju, mislim da je prilično jasno koji tas će prevagnuti.

7 komentara

 1. bilo bi korisno postaviti i podatke o volumenu izvoza jer cijene svih ovih roba su dosta varirale. Zadnja dva pasusa

 2. zadnja dva pasusa su nepotrebna.

 3. Mogo si isto tako napisati da se kolonijalizam i dan danas isplati a isto tako napadati suverene drzave kao Libiju zbog nafte i Mali zbog urana ili recimo puj pik genocid u Alziru vise nevrijedi jer smo mi demokracija.

 4. Klizavi su to tereni kada se poredi nacin do kog se doslo do progresije..Na jednoj strani imate brutalno kaznjeni Japan i podeljenu Nemacku a na drugoj Britaniju,SAD,Francusku..Opet cini mi se da je uspeh Australije mozda jedino autohton. No tu je i Kanada kao ozbiljan igrac…

  Uspeh Srbije je u cinjenici da je ziva i da postoji.

 5. Odličan teksr, hvala autoru, koji ga je pripremio, zašto
  je važno ono što čitamo o Francuskoj? Druga najvažnija zemlja EU, najjača poljoprivredna sila EU i veoma važna zemlja za Srbiju.

  Ne tako davno Srbija je bila u prvih deset izvoznika guma u
  Francusku – Trayal France, ili posao sa izvozom vagona u Francusku, i mnogo drugih izvoznih uspeha na ovom tržištu.

  Osim toga Francuska spada u 5 vodećih sila po proizvodnji naoružanja i vojne opreme i strateški partner Rusije u svim
  najvažnijim industriskim projektima Rusije, od VAZ-a, proiz-vodnje teretnih automobila i motora, vojnih brodova, ali i
  helikoptera i aviona, ali Srbija nekako nikada nije uspevala
  da se dovoljno približi Francuskoj, koja je realno naša og-
  romna šansa, a osim toga malo je nerešenih problema izmedju
  Srbije i Francuske.

  Zemlja kao Srbija mora da ivozi 70% GDP ako želi da se razvija, pa je neiskorišeni potencijal izvoza u Francusku
  naša šansa da u većoj meri povećamo izvoz, ali i priliv
  investicija iz Francuske.

  Aludirati na francuski kolonijalizam je OK, ali čemu to od-
  luka Francuske da bombarduje Libiju, ili genocid u Alžiru,
  nije nešto što sme da opterećuje ekonomiju, jer po tome
  izvoz Nemačke u Rusiju bi trebao da bude 0,00, a on je….

 6. „Bilo bi neumesno porediti Srbiju sa Francuskom iz bilo kog ugla posmatranja, jer bi se već nakon prvih razmatranja vrlo brzo obistinile tvrdnje da su Zapadne zemlje bar 10, pa i više, godina ispred nas. Ekonomski, kulturno, društveno uređena zemlja…“

  Pa Srbija nije niti Francuska niti Nigerija niti Kanada niti Zimbabve. Srbija je Srbija. Ona ima svoj zemljopisni polozaj i svoju povjest. Po meni je pogresno se usporedjivati sa Francuskom jel je ona recimo imala mala stradanja u zadnja 2.svjetska rata a i vecinom je ubijala okolo po drugim zemljama i eto vec tu prestaje svaka usporedba sa Francuskom. Pa Srbija je bila pod tihim ekonomskim sancijama dok se nisu dogovorili s Albancima. Od 1992 pa do 2013.

  Evo recimo jedna pametna stvar od ministra privrede:
  „- Umesto da radimo, mi smo zamislili da će stranci doći da razviju našu privredu, što je naravno kapitalna budalaština – ocenio je ministar privrede Saša Radulović u autorskom tekstu za Nedeljnik, naglašavajući da fokus konačno treba staviti na domaće privrednike i sistemske zakone kojima bi se olakšalo poslovanje u Srbiji.
  Reč je o ekonomskoj politici, istakao je Radulović, baziranoj na javnoj potrošnji, uvozu, državnoj privredi, subvencijama, bacanju novca u bunar, korupciji, odsustvu smislenih reformi i večitoj nadi u strane investitore koji će preporoditi Srbiju.
  „To živo blato nas je koštalo ne samo tih 10 izgubljenih godina, već i 300.000 izgubljenih radnih mesta, uništene privrede, javnog duga na nivou 60 odsto BDP i deficita koji ove, a i naredne godine, prelazi šest odsto“, kaže Radulović. “

  Vrlo pametno al opet grijese sa oporezivanjem rada al opet grijese!

  „Radulović zbog toga predlaže da da se doprinosi na teret poslodavca smanje sa 17,9, na 10 odsto, a doprinosi na teret zaposlenog sa 19,9, na 15 odsto.
  Pored toga, bio bi uveden progresivan porez na dohodak, i to tako da bi na bruto platu do 15.000 porez bio 0 odsto, od 15.000 do 50.000 20, od 50.000 do 150.000 30 i 40 odsto za plate veće od 150.000.“

  Ljudski rad se nesmije al nesmije oporezivati !!

  Puno pozz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *