Izvozni proizvodi Srbije 6: Centrifugalne pumpe

У земљи Сербији евидентиран је извоз центрифугалних пумпи у износу од 77,5 милиона евра у 2015г. Он је повећан 44,4 пута, са 1,7 милиона евра, од 2008г, а за 23,6% у односу на вредност у 2014г. Овај производ налази се на 26 месту на листи производа рангираних према вредности извоза у 2015г. Издвојен је, а да би се дало на значају брзом расту индустријског извоза. Да је укупан извоз повећан по истој стопи као овог производа, достигао би износ од 328,6 милијарди евра, и било би потпуно небитно уколико би удео материјалних трошкова и профита износио 90% (остајало би 32,9 милијарди евра, што је упоредиво са садашњим БДП-ом, само од извоза), и да ли влада расипа новац на довођење неког новог инвеститора, или на одржавање неког постојећег у животу. Србија би била 15 извозник на свету, упоредив са Сингапуром и Мексиком, испред Саудијске Арабије, Индије… Пусти снови.

Извоз центрифугалних пумпи вреди више од милион евра у 10 земаља, највише у Руску Федерацију (22,2), Француску (11,5) и Турску (8,9), а постоји чак и у Кину, у износу од 1,8 милиона евра. Ови подаци су повољни јер извоз постоји у скоро све земље које су иначе највећи извозници овог производа.

Србија је у 2008г била не 55. месту према вредности извоза ових производа, упоредива са Хрватском на 59. месту, чији је извоз вредео 1,2 милиона евра. Хрватска је дуплирала вредност извоза до 2014г, али се померила само за једно место ка врху листе. Србија је у 2014г дошла до 29. места према вредности извоза ових производа, и највероватније је ушла у првих 25 највећих извозника јер је претекла Чешку, Русију и Бразил. Али је и Ирска „за длаку“ претекла Србију.

И тако, кад би било стотине индустријских производа попут центрифугалних пумпи, пуно тога би у Србији много боље изгледало, и запосленост, и буџет, и здравство, и образовање и саобраћајнице, и државна управа…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *