Home » Robna razmena » Mesto Srbije u svetskom izvozu božićnih proizvoda

Mesto Srbije u svetskom izvozu božićnih proizvoda

Божићни производи, не рачунајући свеће и електрично осветљење, учествовали су са 4,5 милијарди евра у светској трговини у 2018. Вредност извоза је више него удвостручена у односу на 2008. Кина доминира светским извозом и повећала је удео са 62,5% у 2008. на 79,3% у 2018.

Србија је симболично учествовала у светском извозу до 2014. и од 2015. има регистрован извоз. Пошто божићни производи готово у целини иду у Аустрију вероватно се ради о некој аустријској фирми која користи Србију за производњу ових производа. Са извозом вредним 4,7 милиона евра Србија је била рангирана као 29. у свету и била је испред свих земаља са којима се граничи.

Највећи светски увозници божићних производа су САД (51,3% светског увоза), УК, Канада, Немачка и Холандија.

Србија је у десет месеци 2019 смањила вредност извоза за 5%, али је могуће да у последња два месеца надокнади овај пад, посебно услед диверсификације извоза у октобру јер је регистрован и извоз у Пољску, Румунију, Мађарску, Хрватску и друге земље. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>