Робна размена Бразила и Кине

Бразилски председник Лула да Силва је отпутовао у Кину да би разговарао са кинеским председником Кси Јинпингом о трговинским односима и посредовању како би се окончала криза у Украјини.

Бразил је чланица неформалног савеза БРИКС, јесте осудила руску агресију у УН али није увела економске санкције Русији, са Кином договара трговину без америчког долара и чини низ других мера како би се „извукла“ из доминације САД-а над територијом Латинске Америке.

Кина је постала најважније извозно тржиште за Бразил у 2009. и у тој години је да Силва био бразилски председник и био је у званичној посети Кини.

IN THIS FILE PHOTO TAKEN ON MAY 18, 2009, BRAZIL’S VISITING THEN-PRESIDENT LUIZ INÁCIO LULA DA SILVA WALKS BESIDE HIS CHINESE COUNTERPART HU JINTAO (CENTRE) AS THEY REVIEW AN HONOUR GUARD AT A WELCOMING CEREMONY AT THE GREAT HALL OF THE PEOPLE IN BEIJING. | FREDERIC J. BROWN / AFP (линк)

Извоз у Кину у 2022. вредео је више (89,7 милијарди долара) у односу на збирну вредност извоза у наредних пет земаља (83,8) и то у САД, Аргентину, Холандију, Шпанију и Чиле.

Интересантно је да је извоз у Иран (4,3 милијарде долара) вредео више него у УК (3,7) у 2022. години.

УАЕ, Индонезија и Саудијска Арабија постају све значајније за извоз Бразила и оне су овде извојене, као и нама суседне земље које су сателитски малене за укупну вредност извоза Бразила.

СТО и УНКТАД

Бразил је, попут других просторно великих земаља (Русија, Канада, Аустралија, Аргентина…) извозник пољопривредних производа и руда и других сировина.

У извозу у Кину само један производ, соја, учествује са 35,5% у укупној вредности извоза, руда гвожђа учествује са 20,3% а сирова нафта са 18,7% па је збирни удео само ова три производа 74,5% укупног извоза.

Бразил извози низ пољопривредних производа и других руда и прерађевина у Кину, а од пољопривредних највећу вредност имају говедина, шећер, живина, свињетина, дуван, кукуруз, уља од соје, итд.

Исто

Кина је најзначајнији партнер Бразила и код увоза, испред САД-а, а након њих, Аргентине, Немачке и Индије налази се Русија не шестом месту. Растом извоза у Бразил Русија је делом умањила пад извоза у „непријатељске“ развијене земље.

Увоз из Србије у Бразил нагло је повећан у 2022. са 38,8 милиона долара у 2021. на 67,4 милиона долара али је он тек на 81. месту посматрано по земљама. И овај увоз се делом може посматрати као трговина са Кином јер је руда бакра из Србије вредела 16,6 милиона долара испред електричних мотора и генератора за 12,6 милиона долара. Из Бразила Србија највише увози говедину, сирови дуван и кафу.

Исто

У замену за храну и руде Бразил из Кине увози индустријске производе и највећу вредност имају полупроводници, инсектициди, мобилни телефони и минерална ђубрива.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *