Робни извоз Бразила у ПП 2023.

Раст каматне стопе ФЕД-а утицао је на јачање долара и пад цена примарних производа, те су доларске вредности робне размене у светској трговини код великог броја земаља у ПП 2023, у односу на ПП 2022, смањене.

Бразил је у првој половини 2023. симболично повећао извоз за 1%. Извоз у Кину је повећан за 5,9% док је у САД смањен за 2% па је настављен процес релативног повећања значаја Кине и смањивања САД-а за робну размену Бразила.

У табели су издвојени подаци за многољудне земље попут Индонезије, Малезије, Бангладеша, Алжира и Египта јер је Бразил један од највећих извозника житарица, уз САД и Аргентину, а испред Русије и Украјине.

Извоз Бразила у Србију је смањен за једну трећину и то је највећим делом последица смањења вредности пласмана говедине и кафе из ове земље.

СТО и УНКТАД

Робни увоз Бразила смањен је за 7,1% при чему је из Кине смањен за 8,8% а из САД-а за 21,3%, те су и овде додатно промењени релативни значај две највеће светске економије за трговину ове земље.

Увоз из Србије повећан је за 52,6% те је Бразил од суфицита у размени са Србијом прешао у дефицит. Најзначајнији производ који се набавља у Србији су пластични омотачи за кобасице.

Русија је на петом месту по вредности увоза и вредност је смањена за 4,3%.

У 2023. години Бразил је почео да купује деривате нафте из Русије, а у јуну је купио и уран за своју нуклеарну електрану. Највише купује минерална ђубрива.

Од суседних земаља вреди споменути спектакуларни скок извоза Црне Горе за осам пута – са хиљаду долара у првој половини 2022. на осам хиљада у истом периоду 2023.

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *