Srbija je novi partner poljoprivrednog sajma Agra u Sloveniji

Republika Srbija će biti zemlja partner narednog međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma „Agra“ u Gornjoj Radgoni u Sloveniji, koji predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija te vrste u ovom delu Evrope

To je dogovoreno na  sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Republike Slovenije Damjana Stanonika.

Sajam „Agra“ biće organizovan od 22. do 27. avgusta 2020. godine i predstavljaće priliku da izlagači sklope međunarodne poslovne kontakte i predstave svoje proizvode potencijalnim kupcima iz više zemalja. Na sastanku održanom u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu takođe je bilo reči o formiranju zajedničke radne grupe za digitalizaciju u poljoprivredi.

Potpisan je i Memorandum o tehničkoj saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kojim je dogovorena saradnja u oblastima u kojima je slovenačka tehnička i stručna pomoć dobrodošla, a to su evropske integracije, sa fokusom na izgradnju institucija, uvođenje pravnih tekovina EU i uspostavljanje srpske agencije za plaćanja i drugih nadležnih institucija za sprovođenje mera Zajedničke poljoprivredne politike EU iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sajam u Gornjoj Radgoni (Slovenija) ima tradiciju dužu više od pola veka. Razvio se u najveću poriredbu ove vrste u ovom delu Evrope. Na njemu godišnje učestvuje više od 1.820 izlagača iz 60 zemalja.

B.G.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *