Home » Strane direktne investicije » Greenfield investicije u 2010. godini

Greenfield investicije u 2010. godini

 

Vrednost greenfield projekta ne može se dovoditi u direktnu vezu sa godišnjom vrednošću priliva stranih direktnih investicija, jer postoje i višegodišnja ulaganja.

Stoga je podatak o 3,8 milijardi dolara u prošloj godini za Srbiju posledica investicija koje će biti registrovane kao ulaganje kada budu okončane, u 2011. ili nekon narednoj godini.

Poput godišnjeg priliva SDI, i kod greenfield ulaganja je Srbija ispred drugih BJR, i ima vrednost koja je jednaka zbirnoj vrednosti ostalih BJR i Albanije.

Primarni sektor i prerađivačka industrija imaju mnogo veći udeo u greenfield ulaganjima u odnosu na njihov udeo u stranim direktnim investicijama. Stoga su i mnogo bolji indikator budućih proizvodnih kapaciteta zemalja u koje se investira.

Po broju greenfield projekta Srbija je bolje rangirana od njihove vrednosti, što znači da se radi o investicijama koje su manje od prosečnih svetskih vrednosti po projektu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>