AKCIJA GRAĐANA OPŠTINE KULA U VOJVODINI DA SE SPREČI SEČA ŠUMA

Zaštitimo šumicu od seče!

              ,,Pozivajući se na članove Ustava Republike Srbije 74, 51 i 53 (Pravo na zdravu životnu sredinu, Pravo na istinito obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja i Pravo na učestvovanje u javnim poslovima) građani Kule i sedam naseljenih mesta koja gravitiraju njenoj opštini zahtevaju od Lokalne samouprave i Voda Vojvodine poništenje Naloga za seču i Moratorijum na seču šuma u Vojvodini dok se pošumljenost ne podigne na 15 do 20 odsto. – Zbog decenijske nebrige  vladajuće SNS u ovom lokalu, pošumljenost u opštini manja je od jednog procenta(!?) ukupne površine po čemu se KULA SVRSTAVA MEĐU NAJMANJE POŠUMLJENE OPŠTINE U SRBIJI I REGIONU’’, istič Odbornik Zajednice Srba, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Skupštini opštine Kula u Vojvodini prof. Mr VlastimirVujić.

             Pošumljenost vojvođanske opštine Kula (Srbija) iznosi manje od jedan odsto(?) ukupne površine – što ovu opštinu svrstava među najmanje po[umljene u Vojvodini, Srbiji i regionu. Uprkos tome, dalja neplanska seča preostalih stabala na teritoriji pomenute opštine (u kojoj je više od decenije na vlasti Srpska Napredna stranka Aleksandra Vučića!) – I DALJE I SVE VIŠE (pod raznim izgovorima) uzima maha (što je, nažalost, tendencija i u sve većem broju lokalnih samouprava u Srbiji)!? Mesta uništenih zelenih površina  u Kuli ubrzo će biti pretvorena u parkinge i betonske i plastifikovane površine,  a svesno se – zapuštanjem – “žrtvuju” i preostali (malobrojni) parkovi. Nju u Kuli prati i potpuni izostanak brige (nameran ili ne?) održavanja novih zasada (od restorana “Ćuprije” uz VBK do drvenog mosta i 700 zasada hrasta na planinarskom domu).

          U Peticiji se traži razvijanje svesti o dragocenosti istinskog prirodnog bogatstva, ,,Šumice’’, kojim stanovnici pomenute opštine u Srbiji raspolažu.

          U ovom trenutku je na “udaru” vladajućih u kulskom lokalu – ,,ŠUMICA’’ –  koja je smeštena uz Veliki Bački kanal (VBK). Šumica ima zasad topole starosti od oko 25 godina. U celini još uvek imaIMA vitalna stabla koja su odolela (više)decenijskim vremenskim nepogodama, čak i nedavnoj orkanskoj oluji. Uz stalnu brigu i zaštitu, sigurno da bi životni vek ovih topola dostigao i 50 i više godina, a u literaturi su opisani i stogodišnjaci u vrsti!

           Odbornik Vlastimir Vujić, između ostalog kaže: ,,Ipak, politička vlast “naprednjaka” u lokalu (po direktivi novosadske centrale!), i u saradnji sa “Vodama Vojvodine” (kojoj je ŠUMICA “formalno” poverena na upravljanje!) –  najavila je 7. avgusta 2023. godine –  NJENU “SEČU” (na potezu – od bivšeg Rekreacionog centra sa bazenom, paralelno sa ulicom Radoja Dakića)! Čin “ubijanja” ,,ŠUMICE’’ sprečilo je desetine građana svojim fizičkim prisustvom. Kao i u svim drugim slučajevima u Srbiji, vlast se (po matrici Jadra) “prividno” povukla, ali… Od planirane seče nije odustlaa, nalog za sešu ,,Šumice’’ ostao je – punovažan!’’

Foto: Udruženja građana ZELENA ZONA iz Kule (Srbija) za dva vikenda potpisalo preko 5.000 ljudi

Da bi zaštitili svoju ,,Šumicu’ od “seče”, građani opštine Kula, na čelu sa Udruženjem ZELENA ZONA (i njenom predsednicom, profesorkom Tatjanom Labović) organizovali su u Kuli potpisivanje peticijePETICIJE (na licu mesta, ili onlajn ) naslovljenu sa – ZAŠTITIMO ŠUMICU OD SEČE… Pozivajući se na članove Ustava Republike Srbije 74, 51 i 53 (Pravo na zdravu životnu sredinu, Pravo na istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavanje o pitanjima od javnog značaja i Pravo na učestvovanje u javnim poslovima) usprotivili su se seči iijednog stable njihove šumice, traže poštovanje prirodngo veka trajanja svakog stabla (uz brigu o održavanju ,,Šumice’’ i razvijanje svesti o dragocenosti ovog istinskog prirodnog bogatstva kojim kulska opština raspolaže).

           ,,Oni zahevaju poništenje nalog za seču I ubrazno započinjanje akcije pošumljvanja svih ogoljenih površinja u opštini Kula – da bi se obnovile potgojećše zelene zone i zasadila nova staqbgla koja će našoj deci pokazati smoisao životga u prirodi i sa njom (koji je mnogo ydrfaviji9, a ne samo moguć). Na kraju peticije – Udruženje građana opštine Kula – Zelena zona – zahteva moratorijum na seču đuma u  celoj Pokrajini Vojvodini, svde dok se pošumljenost u njoj ne podgine na 15 do 20 odsto!’’ navodi Vujić.

           ,,Podršku PETICIJI za zaštitu ,,Šumice’’ od seče potpisali su i odbornici sve četiri opozicione Odborničke grupe u Skupštini opštine Kula, ali i veliki deo njihovih skupštinskih kolega iz Zapadnobačkog okruga (Vrbasa, Bečeja, Odžaka, Apatina, Sombora, Bačke Topole…) koji su lično doputovali u Kulu i potpisivali je (a ne elektronski). Akcija podrške Kuljanima da sačuvaju ekološko lice svoga grada u toku je i dalje. Poslednjeg vikenda u avgustu i prvog u septembru ukupan broj potpisanih po oba osnova (lično i onlajn) premašio je cifru od 8.000 ljudi! Po okončanju potpisa podrške (koja će trajati do kraja septembra) PETICIJA će biti dostavljena na pet adresa u Srbiji (Kula, Novi Sad, Beograd). Biće prosleđenea predsedniku Skupštoien opštine Kula, JP Vode Vojvdoine, Poakinskom sekretarijatu za urbanizam I zaštitu životne sredine u Novom Sadu, P Vojvdoina šume i Ministarstvu za zaštitu životne sredine u Beograd’’, ističe Vlastimir Vujić. (B.G.)

Kuljani se protive seči ijednog stabla ŠUMICE i traže brigu vlasti o njenom održavanju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *