CRNA TRAVA Mlačište, plač bebe posle 38 godina

U polovini crnotravskih sela nema nijednog deteta. Zato se s radošću u tom kraju pronela vest da je u planinskom selu na Mlačištu, posle 38 godina, na kraju 2014. godine – rođena beba. Što je još zanimljivije, njeni roditelji su se tamo doselili pre godinu dana. Još se Mlačište navikava na zvuk bebinog plača. Nije ga bilo skoro četiri decenije. Mali Aleksandar Savić je stigao pred kraj 2014. godine u skromnu, staru kuću, ali punu ljubavi, kažu njegovi roditelji. „Sve u svemu, snalazimo se. Ipak, kad je velika ljubav i kad imaš veliku želju da živiš tu gde jesi, onda je sve lakše“, kaže mama Olivera Savić.

Oliveru i njenog supruga Dalibora koreni ne vezuju za Mlačište, jer su oboje iz okoline Vladičinog Hana. Dalibor je u ovom kraju sezonski radnik od svoje sedamnaeste. Znaju ga svi kao vrednog i poštenog čoveka, pa je valjda zato i ponuda Slavoljuba Radovanovića iz Niša da mu ustupi roditeljsku kuću i šest hektara zemlje, bez razmišljanja prihvaćena uz veliku zahvalnost.

„Posto želimo da se bavimo poljoprivredom, nedostaje jedan traktor kojim bismo mogli da obrađujemo zemlju, jer ovde bez mašine ne možete, a sela su potpuno pusta, ovde nema mehanizacije uopšte“, priča Dalibor Savić.

I to nije sve što nedostaje. Aleksandar je čak bio i bez kreveca. U kući nema ni vode ni struje. Uprkos obećanjima nadležnih u Crnoj Travi, isprečila se, kažu, papirologija, pa sijalica nikako da zasija. „Sve peremo napolju u hladnoj vodi, ali za sad je lepo vreme, a videćemo kad padne sneg“, žali se Olivera. Odluka ovog bračnog para, jedinog koji se ove godine venčao u Crnoj Travi, da u planini na 1.200 metara nadmorske visine stvori dom, donela je sigurnost i olakšanje nevelikom broju žitelja.

U preko stotinu kuća ostalo je petnaestak uglavnom starica. Aleksandar je za njih nada. „Da se obnovi nešto, inače ovako će ostati pusto ovako lepo mesto. Mi stari svi po osamdeset godina“, priča meštanka Verna Milenović. Niko od malobrojnih meštana u Mlačištu ne može sa preciznošću da kaže kada je tačno škola zatvorena, ali tome ima više od 30 godina. Ukoliko Savići opstanu u svojim namerama, možda će, za sedam godina, ponovo biti otvorena, zabeleženo 18. oktobra 2014. godine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *