DAN POLJA NOVOSADSKOG INSTITUTA ZA RATARSTVO I POVRTARSTVO: Nauka u službi poljoprivrede

Dan polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, održan je na Rimskim šančevima. Mesec jun je pravo vreme za procenu stanja useva i prognozu očekivanih prinosa, a ujedno i prilika da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa najnovijim NS seme sortimentom. Na ovom događaju posetioci su imali priliku da obiđu ogledna polja strnih žita, krmnog bilja i uljane repice, a stručnjaci iz Instituta su im bili na raspologanju da daju odgovore na sva pitanja i pruže stručne savete. Takođe, ovaj događaj bio je prilika za razmenu iskustva i znanja između poljoprivredih proizvođača, ali i druženje svih ljubitelja poljoprivrede. U ovoj ustanovi sa više stotinha doktora nukqa za osam i po decneiaj stvorneo je oko 1.500 sorti i hibridea raznjiuh kultura. Semena stvorena u ovoj institi5tuc9ija seju se širpom planete Zemlje.

Instititu za ratarstvo i povrtarstvo ove godine obeležava 85.godina postojanja i dodelom Velikog šampionskog pehara i medalja potvrđuje da je lider u oblasti poljoprivrede i da opravdano nosi status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Od osnivanja do danas, Institut posvećuje posebnu pažnju oplemenjivanju biljaka. U ovoj oblasti, on je postao vodeća institucija u zemlji, ali je dobio i međunarodnu reputaciju. Tokom osam decenija postojanja, oplemenjivači Instituta stvorili su preko 1.400 sorti i hibrida, od čega je više od 1.000 registrovano i gaji se i u inostranstvu. Široka lepeza i uspeh oplemenjivačkog rada ilustrovani su činjenicom da više od 1.400 sorti i hibrida uključuje preko 50 biljnih vrsta. Institutske sorte i hibridi registrovani su i gaje se u više od 30 zemalja sveta, uključujući Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Slovačku, Iran, Argentinu, Francusku, Indiju, Kazahstan, Nemačku, Kinu, Moldaviju, Češku, Tursku, Grčku, Kanadu, Maroko, Bosnu i Hercegovinu i mnoge druge.

Govoreći na tradicionalnom Danu polja prof. dr Jegor Miladinović, direktor Instituta je istakao da strna žita, krmno bilje i uljana repica predstavljaju ne samo izvore ljudske i stočne hrane već i važne sirovine za industriju. Ove biljne kulture su vitalne za prehrambenu sigurnost, ali i za ekonomski razvoj kako naše zemlje, tako i zemalja regiona. Klimatske promene, pojava novih štetočina, ekonomske teškoće spadaju u probleme koje treba svakodnevno rešavati. Zajedničkim radom i razmenom znanja i iskustava poljoprivrednih proizvođača i stručnjaka možemo pronaći inovativna rešenja kako bismo ove izazove savladali, a Dan polja je upravo bio prilika za to, naveo je Miladinović.

Dr Milan Mirosavljević, rukovodilac Odeljenja za strna žita izrazio zadovoljstvo što uprkos kišnom danu na Dan polja Instituta je došao veliki broj poljoprivrednih proizvođača kako bi zajedno sagradili temelje uspešne poljoprivredne saradnje. NS seme sortiment strnih žita je dugi niz godina siguran partner poljoprivrednim proizvođačima u našoj zemlji i regionu. Uprkos izazovima u ovogodišnjoj proizvodnji strnih žita, poljoprivredni proizvođači koji su blagovremeno primenili agrotehničke mere mogu da očekuju odlične prinose.

Ispred istraživačkog i stručnog tima Instiuta koji se bavi krmnim biljem u okviru Odeljenja za leguminoze prisutne je pozdravila dr Sanja Vasiljević i istakla da kao rezultat dosadašnjeg oplemenjivačkog rada u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo je stvoreno i priznato preko 150 sorti krmnog bilja, od kojih je preko 30 priznato u inostranstvu, sa dominatnim učešćem lucerke, crvene deteline, proteinskog graška i grahorice. Površine pod kojima se gaji krmno bilje u Srbiji poslednjih pet godina kreću se između 240.000 i 250.000 hektara, ali je očekivati širenje površina pod ovim biljkama u narednom periodu.

Prof. dr Ana Marjanović Jeromela je istakla da su vremenski uslovi za proizvodnju uljane repice, od pripreme za setvu pa sve do danas, bili gotovo idealni. Poljopriverdni proizvođači bi trebalo da pripreme svoje kombajne kako bi mogao da se sledi redosled zrenja useva ječma, uljane repice pa pšenice i svaku pauzu iskoristiti da se pokupi svako zrno, jer je blagodatno kao izvor ulja i sve više traženog proteina, koji nastaje nakon ceđenja ulja iz semena uljane repice, a koristi se u prehrambenoj industriji, ne samo u ishrani domaćih životinja, već i u ishrani ljudi.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodopriverdu i šumarstvo prisutne je pozdravio Petar Samolovac, v.d. pomoćnika sekretara za poljoprivredu, vodopriverdu i šumarstvo i naveo da se nada da će ova proizvodna godina biti uspešnija od prošle. Samolovac je istakao da saradnja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodopriverdu i šumarstvo traje dugi niz godina i da se nada će u budućnosti biti ostvarene još mnogobrojne saradnje.

Aleksandar Bogunović, sekretar u sektoru poljoprivrede Privredne komore Srbije, naglasio je da smo svedoci klimatskih promena, sve češćih suša, poplava, vremenskih nepogoda, te je neophodno napraviti otpornu poljoprivredu, koja će moći da se nosi sa izazovima. Stvaranjem novih sorti i hibrida koji će moći da se nose sa novonastalim klimatskim uslovima, kao i upotrebom novih tehnologija obezbedićemo razvoj poljoprivrede. Privredna komora Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarstvo imaju dugogodišnju saradnju, a Bogunović se nada da će ta saradnja biti još intenzivnija u budućnosti.

Prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, je  naglasila da Institut za ratarstvo i povrtarstvo ove godine obeležava jubilej od 85 godina postojanja i svojim trudom i radom u stvaranju NS seme sortimenta i pružanjem saveta poljoprivrednim proizvođačima potvrđuje status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Ono što Institut za ratarstvo i povrtarstvo izdvaja je istrajnost svih zaposlenih u suočavanju sa mnogobrojim izazovima u oblasti poljoprivrede i pružanje saveta poljopriverdnim proizvođačima kako bi zajedno ostvarili najbolje rezultate.  (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *