DOBAR DAN DOMAĆINE U NOVOM SADU 2017.

Usaglašena ulaganja u agraru

Pred punim amfiteatrom novosadskog fakulteta minister poljoprivrede je Branislav Nedimović je najavio i jednu novu meru koja se odnosi na podsticaje mladim poljoprivrednicima u iznosu od 10.000 evra čime će se zadržati mladi na selu, a koji bi bili u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja i imali status zaposlenih lica.eJedan od problema na koji su ovom prilikom ukazali ratari jeste izostanak iz sistema podsticaja dizel goriva koji predstavlja važnu stavku u setvi. Ministar je tim povodom najavio mogućnost uvođenja kartica za plavi dizel čime bi se smanjili troškovi

Uredba o podsticajima u poljoprivredi za 2017. usvojena je na početku godine. Pravilnici koji proizilaze iz nje su u završnoj fazi a sve podsticajne mere su usaglašene na pokrajinskom i republičkom nivou, rekao je minsitar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Branislav Nedimović na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu  na skupu  ,,Dobar dan domaćine’’, održanom 9. i 10. februara.“Nama je vrlo važno da razvijamo sve poljo perspektive i razvijamo konkurentnost“, istakao je ministar. Pred punim amfiteatrom novosadskog fakulteta ministar je najavio i jednu novu meru koja se odnosi na podsticaje mladim poljoprivrednicima u iznosu od 10.000 evra čime će se zadržati mladi na selu, a koji bi bili u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja i imali status zaposlenih lica.eJedan od problema na koji su ovom prilikom ukazali ratari jeste izostanak iz sistema podsticaja dizel goriva koji predstavlja važnu stavku u setvi. Ministar je tim povodom najavio mogućnost uvođenja kartica za plavi dizel čime bi se smanjili troškovi. Ministar Branislav Nedimović izjavio je da 70 odsto poljoprivredne proizvodnje Srbije koaj se izvozi ide na tržište Evropske unije, a 30 odsto na tržište Ruske Federacije, ali da je sve značajniji uvoznik naših poljoprivrednih proizvoda postala i Turska.  Ministar agrara je istakao i da će problem otkupa zemljišta u Srbiji od strane stranaca, biti rešen na zadovoljstvo poljoprivrednika. „Imamo obavezu da rešimo taj problem i rešićemo ga ove godine tako da srpski poljoprivrednici budu zadovoljni i da mi zaštitimo naše nacionalne interese“. Ministar je istakao i da će do kraja februara 2017. godine  biti pokrenut projekat navodnjavanja iz sredstava Fonda „Abu Dabi“, „da bi se obezbedila voda, najvažniji resurs za poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno na prostoru Vojvodine i centralne Srbije“.

Peto savetovanje obuhvatilo je raznovrsne panel-diskusije, a osim punog amfiteatra, gosti su bili smeštetni u tri učionice, u kojima su savetovanje pratili na projektorima. Pšenica kao glavna tema i pitanje koliko je hektara posejano kod nas, ali i zašto je mala cena, izazvala je polemiku, ali ništa manje žučnu od teme da li treba ili ne treba zaoravati žetvene ostatke. Mogle su se čuti oprečne ocene, a nakon prezentacije dr Milana Martinova, profesorka Dara Bogdanović rekla je da svaki student Poljoprivrednog fakulteta zna da žetvene ostatke treba zaorati, ali toliko da zemlja diše.

Zemlja, najveći resurs

U 2017. godini uvećali smo podsticajne mere Pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu na više od osam milijardi dinara, što je pokazatelj da će se ove godine u zemlju ozbiljno ulagati rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marko Rovčanin tokom naučno-stručnog savetovanje poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan, domaćine”.  Marko Rovčanin je uputio prisutne u programe ulaganja u poljoprivredu, odnosno bespovratna sredstva, kredite, fondove i druga davanja. Svi treba da se raspitaju za mere podrške, a to mogu uraditi i lično u Pokrajinskom sekreterijatu za poljoprivredu. Noviteti vezani za podsticaje jesu start-ap konkursi za mlade poljoprivrednike, odnosno nosioce poljoprivrednih gazdinstava od 18 do 40 godina, kazao je Rovačanin, i dodao da je novost je da u trenutku apliciranja na konkurs ne moraju imati registrovano gazdinstvo, odnosno mogu biti u toku upisivanja. Poljoprivrednike je zanimalo da li je dokumentacija pri apliciranju na konkurse komplikovana, na šta im je rečeno da je papirologija svedena na minimum.

Direktorka Departmana novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Dragana Latković kaže da je to najveće okupljanje poljoprivrednika u regionu, a osim ratara, okupili su se i stručnjaci, profesori, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz celog regiona. Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica napominje da je zemlja naš najvažniji resurs koji nije umnoživ, a da je rezultat ovog savetovanja bila poruka poljoprivrednicima kako da povećaju svoje prinose i ostvare bolje finansijske rezultate.

IPARD u Srbiji!?

Kada je reč o IPARD programima pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović i direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat kažu: Očekujemo da će poljoprivrednici moći da konkurišu za IPARD sredstva krajem ove godine, a do sada je oko 6.000 poljoprivrednika prošlo obuku za pripremu dokumentacije, kaže Janjatović, i dodaje da svi koji žele da konkurišu za evropski novac pre toga moraju dobro da se pripreme i prikupe svu neophodnu dokumentaciju, a da pomoć potraže od Poljoprivredne stručne službe i predstavnika svojih opština. Da nam ne izmakne akreditacija za IPARD Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je sve svoje resurse usmerilo ka dobijanju akreditacije za IPARD program Evropske unije, izjavio je ministar Branislav Nedimović On je razgovarao sa šefom Delegacije EU u Beogradu Majklom Davenportom o aktuelnim temama u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, s posebnim osvrtom na bezbednost hrane. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, oni su razgovarali i o aktivnostima koje se sprovode na implementaciji IPARD II programa. Taj program Evropske unije je instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja za period 2014–2020. godine da bi se dostigli evropski standardi i podigla konkurentnost. Tokom sastanka je posebno istaknuto da će se partnerski raditi na pripremi akreditacije za IPARD, kao i da Delegacija EU i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine imaju odličnu komunikaciju.Na sastanku je ukazano na to da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU od početka primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u stalnom porastu, kao i da se u poslednje vreme beleži značajno povećanje izvoza finalnih proizvoda. Ministarstvo to nije saopštilo, a treba znati da para iz IPARD porograma u 2017. godini u Srbiji neće biti! Jer, posle raspisivanja konkursa (očekuje se na jesen) mora da prođe najmanje devet meseci do dobijanja novca!

Pet puta više novca za mehanizaciju nego lane

Iako deluje da je po Uredbi, koja je usvojena početkom februara 2917. godine, novim merama Zakona o zemljištu stočarima dato najviše, ima tu dosta novca koji će biti izdvojeno i za povrtarstvo i za ratarstvo, a posebno za mehanizaciju –  rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na dvodnevnom naučno-stručnom skupu poljoprivrednika, agronoma i savetodavaca „Dobar dan, domaćine”, održanom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. – Od ukupnog budžeta 87 odsto biće izdvojeno za subvencije.,a to je više od 18 milijardi dinara! On je napomenuo da ima čak pet puta više novca za mehanizaciju nego lane, a ideja je da se poveća konkurentnost proizvođača da bi smanjili svoje troškove, i samim tim da im ostane više novca. Poljoprivrednici će mehanizaciju moći da kupuju na osnovu predračuna. Pravilnici koji su posledica Uredbe bićeuskoro doneti, a usaglasili smo iste mere na republičkom i pokrajinskom nivou te će do kraja febrauhra 2017. godine biti raspisani svi konkursi, kazao je Nedimović, i pojasnio da je jedna od novih mera, podsticaji za mlade poljoprivredne proizvođače od 18 do 40 godina, garant od 10.000 evra – mera i alat koji će podstaći mlade ljude da ostanu na selu, ali i da odlaze na selo. On je napomenuo da će budući poljoprivrednici biti u sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja, praktično, zaposleni u poljoprivredi. 

Prošle godine isplaćeno je mnogo više subvencija po osnovu tova svinja nego prethodnih godina, gotovo 760 miliona dinara, a sada se povećava i potražnja za izvozom mesa. Mera ukidanja obavezne vakcinacije protiv svinjske kuge biće doneta uskoro. Ideja nam je da izoniramo da prostor gde uopšte nije bilo svinjske kuge ne bude ugrožen zbog mesta gde se ona ranije pojavljivala, kazao je Nedimović, podsećajući na 2010. godinu kada se kuga poslednji put pojavila na farmi „Mitrosa” u Sremskoj Mitrovici.

Trgovina svežim mesom s Evropom i Rusijom je jedan od ciljeva novih mera. Ukoliko se pogleda cena svinja, razlika je očigledna: od 110 dinara kilogram prošle godine do 155 dinara, po koliko se prodaje danas. Pojavom prerađivačkih kapaciteta javlja se veća potražnja za mesom, samim tim raste i cena, naglasio je Nedimović, i dodao da država na sve to stimuliše s po 1.000 po komadu, za jednu svinju od 110 kilograma dobija se cena od 160 dinara.

Garantovana cena za tovljenike

Po njegovim rečima država trenutno traži i prerađivače goveđeg mesa da bi se cena mesa ustalila. Poljoprivrednike na ovom naučnom skupu najviše je zanimalo da li će imati pravo na regresiranje goriva, na šta im je Nedimović rekao da će već za nekoliko meseci biti doneta uredba po kojoj će poljoprivrednici imati pogodniju nabavku goriva.  Ministar poljopivrede Branislav Nedimović kazao je da je jedan prerađivač ponudio godišnje ugovore za otkup svinja s cenom od 155 dinara kilogram na nivou cele godine. Potpisan je i protokol s Kinezima o jagnjećem mesu, koji će biti finaliziran krajem aprila 2017. godine, tokom moje posete Kini, ali u budžetu je predviđen novac baš za podsticanje stočarstva, kazao je Nedimović, i dodao da imaju meru od 7.000 dinara po grlu i podstiču stočare da krenu u razvoj ovčarstva.  Ista stvar je s goveđim mesom.

Traže se rešenja za reprogram dugova

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se traže mogućnosti za reprogram dugova poljoprivrednika za penzijsko i zdravstveno osiguranje koji ukupno iznose 185 milijardi dinara. On je rekao da su dugovi za penzijsko osiguranje zemljoradnika 155 milijardi, a za zdravstveno 30 milijardi dinara. „Veći deo tog duga čine kamate i naša ideja je da se kamate otpišu, a dugovi reprogramiraju“, rekao je Nedimović. On je naglasio da mu je „neshvatljivo da je država mogla da podjednakim iznosima doprinosa optereti i vlasnike jednog kao i vlasnike deset hektara zemlje“. Nedimović je negirao da su za te dugove pokrenute hipoteke i da se oduzima zemljište poljoprivrednicima. Po osnovu doprinosa za PIO još nisu pokrenute hipoteke, već su date samo opomene.  kazao je Nedimović i dodao da treba razlikovati zaloge po osnovu doprinosa i po osnovu PDV-a.

„U Poreskoj upravi su me obavestili da su aktivirane hipoteke, ne za neplaćene doprinose već za neplaćeni porez na dodatu vrednost“, rekao je ministar i najavio skori sastanak u Ministarstvu finansija gde će se nastaviti razgovori o rešavanju dugova poljoprivrednika. Dakle, veoma brzo se može očekivati rešenje problema dugova poljoprivrednika za penziono i zdravstveno osiguranje koji su oko 185 milijardi, izjavio je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović. On je kazao da je jedna od ideja za rešenje tog problema da kamate budu otpisane, a dugovi reprogramirani, ali da će se konačno rešenje znati tek posle dogovora sa Ministarstvom finansija, sa kojim se već razgovara o tome. Veliki deo duga poljoprivrednika za doprinose za PIO koji su 155 milijardi, a za zdravstveno osiguranje 30 milijardi, su kamate koje su se godinama množile, pojasnio je  Nedimović. Ministar poljoiprivrede je dodao da je ideja da se napravi priča vezana za penzijsko-invalidsko osiguranje na osnovu poljoprivrednog dohotka koji se napravi na jednom gazdinstvu i da se tačno opredeli odakle je potreba za obavezno PIO osiguranje, a gde je granica dobrovoljnosti. Ne želimo da teramo ljude koji imaju pola ili jedan hektar da ulaze u čitav sistem, ako to ne žele,  rekao je Nedimović i dodao da mu je neverovatno da je neko pre 10 ili 11 godina imao ideju da isto može da plaća doprinose neko ko ima jedan hektar i onaj ko ima 100 hektara.

Predsednica Organizacionog odbora Savetovanja poljoprivrednika prof. dr Dragana Latković obavestila je medije da je skup tokom dva dana posetilo 2.000 gazdinstava iz Vojvodine, Mačve i Bosne i Hercegovine. Realizovano je 14 tema sa oko 30 sagovornika, a svi posetioci imali su priliku da postave pitanja. Pokrovitelji  savetovanja bili su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.
B. Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *