IZABRAN NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNIK I GAZDINSTVO U SRBIJI

Pobednik ovogodišnjeg Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije je Aleksandar Žilić iz Martinaca, dok je za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen Radivoj Lagundžin iz Iđoša. Drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke. Direktan prenos proglašenja emitovan je na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u  novoj zgradi na Mišeluku- gde je  i upriličen događaj dodele nagrada.

Foto: PKV

Ovogodišnji izbor organizovalo je Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i uz institucionalnu podršku Privredne komore Vojvodine, sa ciljem promovisanja poljoprivrede.  Reportažama o životu i radu na selu pokazali su i široj publici kako izgledaju njihova imanja kao i njihova svakodnevica.  Tokom februara i marta 2022. godine oni su se prijavljivali na konkurs zvanične internet stranice najboljegazdinstvo.rs, a odlukom stručnog žirija u uži krug plasiralo se 15 poljoprivrednika koji su do proglašenja predstavljeni i široj javnosti. Pravo na učešće imali su svi registrovani poljoprivrednici koji su u aktivnom statusu i koji su u trenutku konkurisanja imali manje od 40 godina.

Selekcija prijava i kandidata, kao i odluka o proglašenju pobednika u obe kategorije bila je zadatak osmočlanog žirija u sastavu:

prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Veljko Jovanović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije

Milija Miletić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije

doc dr Vuk Radojević, Pojoprivredni fakultet u Novom Sadu i savetnik dir. Instituta NS Seme

Laslo Arendaš, poljoprivredni ataše Delegacije EU u Srbiji

Goran Eror, urednik emisija o poljoprivredi na Radio-televiziji Vojvodine

Mila Marković, savetnica za poljoprivredu, Ambasada Kraljevine Holandije

Božo Joković, dir. ZZ “ Agro eko voće”, Arilje

Uručujući nagrade za najbolje poljoprivredno gazdinstvo predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine podržala ovaj projekat jer je poljoprivreda veoma važan segment u našoj privredi, jer ona sa 10 odsto učestvuje u ukupnom BDP- u. Za prvih sedam meseci ove 2022. godine vrednost spoljnotrgovinske robne razmene agrara Republke Srbije iznosila je 4,4 milijarde evra. Izvoz agrarnih proizvoda činio je 17,7  odsto ukupnog izvoza Republike Srbije u navedenom periodu istakao je Vučurević.

Najjboljem mladom poljoprivredniku uručena je plaketa i vaučer u iznosu od 300.000 dianra, dok su trećeplasirani i drugoplasirani u Izboru za najbolje poljoprivredno gazdinstvo osim plaketa dobili vaučere u vrednosti od 200.000 dinara, odnosno 300.000 dinara. Pobedniku Izbora pripalo je pola miliona dinara, plaketa i zlatni srpski dukat.

Pokrovitelji Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo i Izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u RS za 2022. godinu su MK Group, NLB Komercijalna banka, Agrotech poljoprivredne mašine, Syngenta, DDOR osiguranje i Unipol Gruppo. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *