Бизарна робна размена Русије и САД: радиоактивни материјали за ортопедска помагала

Први светски рат у Србији памтимо по Церској и Колубарској битки, по Албанској голготи, по пробоју Солунског фронта. Не узимамо много у обзир колико је после рата у Србији било десетина хиљада богаља и како је било идиотски правити краљевину СХС са хрватским Далматинцима и Славонцима и са Словенцима из Крањске Горе или Муршке Соботе, који рат нису ни осетили, а још мање некакву блискост са српским народом, док је скоро свака кућа код нас била завијена у црно.

Ратови прођу и након њих треба наставити са нормалним животом, уколико је то могуће. Завршиће се и рат или СВО у Украјини и након њега ће десетине, а можда и стотине, хиљада ратних инвалида морати да се врати у „нормалан“ живот. Што дуже рат потраје више ће бити рањеника и тежи ће бити повратак у нормалу.

САД су смањиле увоз из Русије за 17,4% у априлу, затим за 59,2% у мају, па за 75% у јуну да би у јулу међу годишње смањење износило 83,4%. САД су у потпуности обуставиле директну куповину сирове нафте и њених деривата из Русије као и десетина других производа. Нису обуставили набавку осетљивих сировина попут сировог алуминијума, сировог никла, платинума, потасијумских и нитрогених ђубрива и из наслова текста најосетљивијих набавки радиоактивних елемената неопходних за рад нуклеарних електрана у САД.

Дакле, радиоактивни материјали из Русија као производи без којих би САД биле у мраку.

Извоз САД у Русију нагло је смањен за 78,8% мг у марту да би достигао -89,2% у јуну и у јулу је дошло до благог мг опоравка са стопом -83,4%, и растом месечне вредности са 58 милиона долара у јуну на 82,5 милиона у јулу 2022.

Мотив за овај текст представљају ортопедска помагала која су од САД купљена за 5 милиона долара и била су на шестом месту по вредности увоза. Од одабраних 11 производа шест је директно могуће повезати са потребама руског здравства а још двa је могуће индиректно:  индустријске или лабораторијске пећи и инструменте и апарате за физичке и хемијске анализе.

Увоз ортопедских помагала у Русију смањен је за 25,9%, у односу на јануар-јул 2021, као и увоз већине приказаних производа у другој табели.

Извоз САД у Украјину износио је 97,7 милиона долара у јулу и највећу вредност имао је увоз пловила укључујући ратне бродове и чамце за спасавање у вредности од 23 милиона долара. Украјина увози исте медицинске и хируршке производе из САД-а али у мањој вредности. Сходно морбидном духу, испратићу кретање увоза ових производа у Русију и Украјину у наредним месецима и годинама. Уколико глобална катастрофа не учини такву знатижељу бесмисленом.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *