MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU I DIMITROVGRADU: Oživela ulice u selima!

„Selo Želјuša – u jednoj ulici čak pet kuća, od toga tri su već uselјene sa osmoro dece, tako izgleda u praksi program dodele sredstava za kupovinu napuštenih seoskih kuća. I naravno minibus koji ih povezuje sa centrom opštine“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetivši opštinu Dimitrovgrad u Pirotskom upravnom okrugu “Ljudi iz opštine su spremni da zajedno sa onima koji žele da dobiju krov nad glavom traže kuće i to daje rezultat“ dodao je Krkobabić.


Ministar Krkobabić je nakon sastanka sa rukovodstvom opštine na kome su sumirani rezultati uspešno realizovana sva četiri programa Ministarstva za brigu o selu u opštini Dimitrovgrad, pošao u vožnju redovnom linijom minibusa za prevoz seoskog stanovništva, kuplјenim sredstvima iz jednog od programa. Do sada je kuplјeno 35 minibusa koji najugroženijim opštinama u Srbiji. Oni omogućavaju prevoz seoskog stanovništva iz sela u selo ili u opštinsko sedište.

Na stajalištu u Žeguši je bilo najviše dece i starijih meštana. „Pre nego što smo dobili ovaj minibus morao sam preko nedelјe da spavam kod babe, da bih bio bliži školi, jer je selo u kome živim udalјeno više kilometara“ izjavio je desetogodišnji Jovan Petrov.

Foto S. Đorđević, Agencija ,,Beta“

Zahvalјujući programu dodele praznih seoskih kuća u Pirotskom okrugu ukupno 33 seoske kuće imaju nove vlasnike. Ministar se prvo zaustavio u selu Želјuša, koje je od prošle godine, zahvalјujući ovom programu, bogatije za četiri porodice, od kojih su tri u istoj ulici, a za još dve kuće poslate su prijave na konkurs.  „Ova ulica je pre dve godine bila pusta, bez uličnog osvetlјenja i asfalta. Danas, zahvalјujući ovom programu, doselile su se tri porodice koje zajedno imaju osmoro dece. Sada je to potpuno drugačiji kraj“ izjavio je predsednik opštine  Vladica Dimitrov.

Ministar je posetio dom samohrane majke blizanaca Jelenu Ranđelov koja na svojih pet ari okućnice uzgaja papriku, a pravi i proizvode od nje. “Već 30 godina sam podstanar i sasvim sigurno nikada ne bih skupila dovolјno novca za svoj krov nad glavom. Moj san se sada ostvario“ izjavila je iskreno Jelena.

U istom selu, Želјuša, od 2018. godine radi i zadruga „Stara Pojata“ kojoj je iz poznatog programa finansijske podrške zadrugama istog Ministarstva, dodelјeno 5,7 miliona dinara za savremenu tehnološku liniju za pečenje paprike. Zahvalјujući ovoj investiciji zadruga proizvodi i plasira na tržište kvalitetan ajvar kao finalni proizvod.

Ministar Krkobabić je posetu Dimitrovgradu završio u selu Lukavica obišavši porodicu Nine Georgijev i Davida Mladenovića koji u svom novom domu od 69 kvadratnih metara i okućnicom od oko pet ari žive sa svojom trinaestogodišnjom ćerkom.

Foto S. Đorđević, Agencija ,,Beta“

Četvrti program realizovan preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom novčanom iznosu od milion dinara je manifestacija „Miholјski susreti sela“, organizovana prošle i ove godine kojom je dodatno pospešeno oživlјavanje sela kulturnim i sportskim sadržajima.

Opština Dimitrovgrad donela je odluku da, povodom dana Opštine 21. septembra 2022. godine, dodeli Ministarstvu za brigu o selu i ministru Milanu Krkobabiću „Priznanje za pobolјšanje kvaliteta života u selima sa teritorije opštine Dimitrovgrad“. Priznanje će biti uručeno na svečanoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *