METLE IZ SELENČE: U evropskim, ruskim i američkim domovima

  • Zanat po kojem je Selenča nadaleko poznata jeste metlarstvo, a proizvodi koje stvaraju u ovom bačkom selu sa većinskim slovačkim stanovništvom otišle su u beli svet i danas čiste domove širom Evrope, Rusije i Amerike. Jedna među njima je i Firma “Danke”, koja je osnovana pre dvadesetak godina. Prošle godine isporučili su 35.000 velikih i 15.000 malih metli vojsci Republike Srbije. – Izradom metli sam počeo da se bavim jer sam želeo da se oprobam u ovoj vrsti posla i ostao sam u njemu dve decenije. Na početku sam proizvodio 300, a sada 1.000 komada dnevno. Prošle godine sam prošao na tenderu Vojske Srbije i na taj način dobio posao – kaže Stefan Daniček, vlasnik fabrike “Danke” d.o.o iz Selenče kod Bača. Kaže da, iako u istom mestu posluje dvedesetak metlara – mini fabrika, a po poslednjem popisu ovde živi 3.000 meštana, za sve ima mesta i oni su, kako kaže naš sagovornik, zdrava konkurencija.

Dnevno 12.000 komada Kriza se odrazila i na ovaj deo proizvodnje. I to, pre svega, na cene. Dvadesetak privatnih “fabrika” u Selenči napravi dnevno oko 12.000 metli, a cena je 2,2 evra i sada je na minimumu, dok je pre krize bila 2,5 evra po komadu.

Foto: privatna arhiva

Metlama se trguje u inostranstvu, a tamo su majstorima iz Selenče konkurencija proizvođači iz: Italije, Turske, Mađarske, Rumunije i Meksika. Ove države, takođe, imaju dugu tradiciju izrade metli, ali, i pored toga, proizvođači iz Selečne pronalaze kupce i van granice Srbije. Međutim, u poslednje vreme, veli Stefan, kako je počeo rat u Ukrajini, kriza je zakucala i na vrata mini-fabrika, pa metle uglavnom lageruju, čekajući bolјa vremena. Takva situacija nije dobro, ali se nadaju da će u skorijem periodu i to da se promeni. Stefan ima 22 zaposlena i još uvek uspeva da podmiri sve troškove, a sam proizvodi i sirak, što mu olakšava čitav proces pravlјenja metli. Sirak je bilјka koja spada u red korova i sadi se namenski.

– Sirak uzgajam na 150 jutara. Seje se isto kao soja i kukuruz. Mašinski ga skidam sa dva kombajna. Upravo od sirka i drške, ali i samog načina rada zavisi da li će metla biti prve klase. Sirak mora biti žut, drška čvrsta, a proces proizvodnje ispravan i tačan – kaže naš sagovornik.  Proces pravlјenja metli se sastoji od sortiranja sirka, sečenja, uvezivanje pa opšivanja.\

Koliko je daleko proizvdnja otišla, pokazuje i to što se u ovim fabrikama izrađuju od najmanjih metli za male, do najvećih namenjenih za velike industrijske površine. Moguće ih je koristiti i u blizini bazena, jer sirkove metle neće reagovati na hlor ili izbelјivač. Samim tim njih je moguće koristiti kako na mokrim tako i na suvim površinama. Moguće je birati dužinu, boju drške, veličinu i gramažu tela metle, broj šavova i boju niti, a i dekoraciju. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *