MINISTAR ZA BRIGU O SELU MILAN KRKOBABIĆ: Susret za pamćenje

„Ako postoje spontani susreti onda je to ovaj. Ovo je susret za pamćenje. Pet stotina žena iz svih krajeva Srbije. Veliko srce i zadivlјujuća energija. Spremne da nesebično pomognu uvek i svima, ovim pokazuju da smo zajedno i bolјi i jači“ izjavio je u Mislođinu ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na Predmiholјskom susretu sela.Ovu manifestaciju sa izloženim brojnim rukotvorinama, domaćim proizvodima, upotpunjenu narodnom nošnjom i dečijim bazarom organizovalo je udruženje penzionera opštine Obrenovac po uzoru na predstojeće Miholјske susrete sela. Učesnici su humanitarna udruženja žena iz čitave Srbije, iz opština Plandište, Zrenjanin, Pećinci, Kostolac, Arilјe, Požega, Valјevo, Šabac, Čačak, Loznica i gradskih opština Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac, Barajevo i Sopot. Gost iz okruženja bilo je udruženje žena iz Republike Srpske.

Foto: E.VAš . Agencija beta                         

U ime organizatora prisutnima se obratila Sofija Tomović koja je istakla značaj ovakvih manifestacija kako za učesnike koji se bave humanitarnim radom, tako i za sve one kojima su ove aktivnosti namenjene „U osnovi svega je lјubav, dobra volјa i zajedništvo. A, u rezultatima posle svi uživamo“.

Miroslav Čučković, predsednik beogradske opštine Obrenovac zahvalio je ministru Krkobabiću jer širom Srbije čuva tradiciju i sve ono što je vekovima unazad čuvalo našu zemlјu.  „Ovakvi susreti u malim sredinama su duša Srbije“ izjavio je Čučković.

 Događaju su prisustvovali i potpredsednik Narodne skupštine Srbije Stefan Krkobabić i narodni poslanik Dragan Marković Markoni.

Ove godine „Miholјski susreti sela„ održavaju se od 1. jula do 1. decembra, okupiće blizu 1.300 sela Srbije u 87 lokalnih samouprava, a u njima će uzeti učešće i pratiće ih oko 150.000 lјudi.

Jedinice lokalnih samouprava, koje su sredstva do 500 hilјada dinara dobile po Javnom konkursu za organizovanje manifestacije „Miholјski susreti sela “. osmišlјavaju same program, datum, satnicu i mesto održavanja ove jednodnevne ili višednevne manifestacije.

Učesnici – takmičari su stanovnici sela sa teritorije jedne jedinice lokalne samouprave. Aktivnosti u kojima će se oprobati su šarolike, od kulturno-umetničkih sadržaja – folklora, izvornog pevanja, sviranja raznih instrumenata, slikanja, preko literarnih sadržaja – recitovanja, pisanja pesama i kratkih narodnih formi, zatim zanatskih i primenjenih umetnosti – izrada rukotvorina, suvenira, tkanja, štrikanja, veza, pletenja, pa do sportskih aktivnosti – od savremenih do tradicionalnih (bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, nadvlačenje konopca, nadvlačenje štapa, itd.). Veliki broj njih oprobaće se u gastronomskim takmičenjima – pravlјenju tradicionalnih jela i kolača. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *