MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Dodeljena hiljadita kuća na selu!

Dodelјena hilјadita seoska kuća sa okućnicom. Hilјadu kuća za godinu dana, to je broj kojim je sve rečeno – i utemelјenost programa i rešenost Vlade Srbije da ga realizuje i naučno i stručno znanje Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i klјučna politička podrška predsednika Republike Aleksandra Vučića izražena kroz njegovo opredelјenje da se kao država i društvo okrenemo selu i selјanima“ izjavio jeministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Prema istraživanju analitičara i publiciste Branislava Gulana u Srbiji je oko 200.000 praznih kuća. Od toga je 150.000 sa poznatim naslednicima, a još oko 50.000 nema poznate vlasnike ni naslednike.

Hilјadita kuća nalazi se u selu Prigrevica, opština Apatin, ima 183 kvadratna metra  i  5,4 ara okućnice, a za kupovinu odobreno je 1,2 miliona dinara. Dvadesetogodišnjaci Miloš i Ivana opredelili su se da u njoj zajedno nastave život.

Komisija je na sednici odobrila još 105 zahteva, čime je za godinu dana dodelјen novac za kupovinu preko hilјadu napuštenih kuća u selima širom Srbije. Rešen je stambeni problem za 11 mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica, 20 samohranih roditelјa i 74 porodice, a samo opština Apatin od danas može da računa na 8 novih porodica u svojim selima.

Ovog puta najveća kuća nalazi se u opštini Žitište u selu Ravni Topolovac i staje 1,18 miliona dinara. Porodica koja je novi vlasnik ove nekretnine imaće čak 282 kvadratna metra m2 na raspolaganju i dva ara okućnice.  Najveću okućnicu od 50 ari ima kuća u selu Skuplјen u opštini Vladimirci.

Najpovolјnija kuća na selu, od d odobrenih zahteva, nalazi se u Šidu u selu Morović, staje 572 hilјade dinara i ima 40 kvadratnih metara i 2,5 ari placa. Maksimalan iznos dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin, Kula, Bač, Trstenik, Knić…

Opština Arilјe u Zlatiborskom okrugu dobiće nove stanare u selu Bogojevići, novu porodicu čeka i selo Lopaš opštine Trstenik, a na jugu Srbije oživeće seoske kuće u opštinama Dolјevac (selo Šajinovac) i  Vranje (selo Tibužde).

Javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom traje do utroška opredelјenih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Za bespovratna sredstava za kupovinu seoske kuće mogu da se prijave mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelјi i mladi polјoprivrednici/ce do 45 godina života. Kuća, prema uslovima konkursa, može da se nalazi na teritoriji svih naselјenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naselјima i njena vrednost može maksimalno iznositi 1,2 miliona dinara. Interesovanje ne jenjava i u svakom trenutku je oko pet stotina zahteva u proceduri. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *