Poljoprivredni suficit za brigu?

Srbija je u 2015. izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 2,6 milijardi evra i ostvaren je suficit od 1,2 milijarde evra, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković. „Taj suficit je u odnosu na suficit u 2014. veći za 22 odsto ako se računa u evrima“, kazala je Bošković gostujući na Pinku.

 

Ona je rekla da su u 2015. ostvareni dobri poljoprivredni rezutati, a da je taj rezultat u izvozu značajno bolji govori u prilog i podatak da su cene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u 2015. bile niže u proseku oko 19 ili 20 odsto u odnosu na 2014.

 

„Najveći pad cena su zabeležili mleko i mlečni proizvodi oko 28,5 odsto i meso oko 15 odsto“, navela je minisarka.

 

Kada je reč o izvozu na rusko tržište, Bošković kaže da u Rusiju možemo da plasiramo ogromne količine svih vrsta proizvoda i da nam ide u prilog to što srpska poljoprivreda beleži rast u proizvodnji i to što se očekuje da taj rast narednih godina bude sve veći.

 

Komentarišući to što je u 2015. smanjen izvoz svinjskog mesa za 28 odsto u tu zemlju, ona je kazala da je razlog za to smanjenje cene na ruskom tržištu za gotovo 40 odsto u odnosu na 2014.

 

„Prošle godine je porastao izvoz jabuka i u Rusiju smo izvezli oko 35.000 tona jabuka više nego u 2014“, navela je Bošković.

 

Ministarka kaže da je u 2015. Srbija imala značajno povećanje izvoza povrća u Rusiju – za oko 50 odsto u odnosu na 2014, kao i da se očekuje da će u 2016. u Rusiji biti značajno veća potražnja za povrćem.

 

Dakle, ni planovi u izvozu i uvozu se neostvaruju. Iako se nadležna minsitarka poljoprivrede, hvali sa izvoyom sirovina od 2,6 milijardi dolara, i uvozom od 1,4 milijarde dolara, kao i suficitom  od 1,2 milijarde dolaa, to je pogubno za ovu zemnlju. Jer, izvozili smo sirovine, a uvozili finalne proizvode, umesto da jebilo obrnuto. Priemra raid, u Makeodniju iyovzimo kukuruz, a uvoyimo tovljenike i sv9injsko meso. To bitrebalo da bude obrnuto. I još nešto, izvoz je samo 2,6 milijardi doalra, aproteklih godina je uvek bio više od trri milijarde dolara!

 

Zato taj suficit u izvozu treba da bude za brigu, a ne za hvalu. Jer, on se ostvaruje na izvozu sirovina za proizvodnju hrane, a uz to se i – smanjuje!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *