PREZENTACIJA: Zdrava nacija, uspešna privreda

Ove godine očekuje se ekonomski oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od pet do šest odsto. Za mere Vlade koje su do sada sprovedene izdvojeno je oko osam milijardi evra. U Vojvodini trenutno posluje 30.000 privrednih subjekata, 65 000 preduzetnika koji uokviruju više od 600.000 zaposlenih
U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn prezentacija – „Značaj imunizacije za privredu AP Vojvodine“. O značaju imunizacije za privredu govorili su predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za zdravstvo Prof. dr Zoran Gojković. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istako je da je imunizacija važna za očuvanje zdravlјa zaposlenih , jer bez zdrave nacije nema ni uspešne privrede.
Protekla godina koju je obeležila pandemija izazvana Kovidom – 19, uticala je na globalnu ekonomiju. Ove godine očekuje se ekonomski oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda u rasponu od pet do šest odsto. Taj rast će biti vođen domaćom tražnjom i izvozom, za šta su neophodni oporavak eksterne tražnje i masovna vakcinacija, koja se očekuje i kod nas i u svetu u ovoj godini. Rastu će doprineti i pravovremeni i adekvatan odgovor nosilaca ekonomske politike u Republici Srbiji i po tom osnovu – obezbeđeni povolјni uslovi finansiranja i očuvani proizvodni kapaciteti i radna mesta. Za mere Vlade koje su do sada sprovedene izdvojeno je oko osam milijardi evra.
Iako vakcinacija uliva optimizam, pogotovo što je Srbija među vodećim zemlјama u svetu po broju vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika, pandemija još uvek nije završena.
Što se tiče AP Vojvodine, u januaru 2021. godine statistika pokazuje da se beleži rast industrijske proizvodnje međugodišnje posmatrano od 2,2 odsto. Ukupna vrednost spolјnotrgovinske robne razmene u januaru iznosila je 970 miliona evra, a izvoz je ostvaren u vrednosti od 484,7 miliona evra što predstavlјa povećanje od 3,2 odsto u odnosu na izvoz ostvaren u januaru 2020. godine.
Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ističe je da je protekla godina bila izazov ne samo za zdravstveni sektor već i za privredu Republike Srbije – da krizu izazvanu pandemijom Kovida – 19 na najbolјi način savlada. Osim povećanja privrednih aktivnosti sada se beleži i porast aktivnosti vezane za industrijsku proizvodnju što ohrabruje. U Vojvodini trenutno posluje 30 000 privrednih subjekata, 65 000 preduzetnika koji uokviruju više od 600 000 zaposlenih. Važno je istaći da su oni bili tu za zdravstveni sistem u svakom vidu podrške u proteklom periodu. Želimo da nastavimo tim tempom i zbog toga je važno da se privrednicima objasni značaj imunizacije, a najveći ekonomski podsticaj koji država u ovom trenutku može da pruži upravo je imunizacija. Samo aktivno uspešnim programom imunizacije, koji država i sprovodi možemo omogućiti da se izborimo sa krizom i da se vratimo normalnim tokovima života. Potrebna je ozbilјna edukacija zaposlenih i rukovodilaca u privredi. Sekretar Gojković naglasio je da nema većeg ekonomskog podsticaja od imunizacije.
B.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *