Privatizacija i imovina 4

Donet 13. Nacrt!

Posle dugog čekanja, a naročito poslednjih devet godina i 12. Nacrta zakona, Vlada Srbije odlučila je da telefonskim putem naloži Ministarstvu finansija da napravi konačan nacrt zakona o restituciji! Naime, po izjavama stručnjaka bliskim Vladi Srbije, na sednici od 24. decembra 2009. godine, donesen je zaključak kojim se nadležnom ministarstvu nalaže da konačno završi nacrt jednog od najvažnijih zakona na putu Srbije ka EU. Očekuje se da će u skupštini Srbije, posle šest decenija čekanja, u septembru biti donet zakon o vraćanju imovine.

 

Mnogo nedostataka u Nacrtu

Zamenica vojvođanskog ombdusmana Eva Vukašinović kaže da u Nacrtu zakona o restituciji postoje veliki nedostaci kao i da 1945. godina, koja je označena kao početna za vraćanje imovine, nije pravična. Ona je za okruglim stolom u Skupštini Novog Sada, krajem avgusta 2011. godine, izjavila da je Jevrejima i pripadnicima drugih manjinskih nacionalnih zajednica imovina oduzimana tokom i posle Drugog svetskog rata. „U predloženom zakonskom rešenju”, kaže ona, „gotovo da nema člana na koji ne može da se iskaže kritika.” Eva Vukašinović ističe da postoje veliki nedostaci u procesnom delu zakona, kojim se propisuje postupak i ocenjuje da će uz takve procedure biti veoma teško izdati predviđene obveznice, a kamoli izvesti naturalnu restituciju.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin ocenjuje da uz postojeći Nacrt zakona preti tajkunizacija poljoprivrednog zemljišta. Nekoliko godina psole se vidi da tajkuni u Srbiji upravljaju poljoprivrednim zemljištem. Dokmaje i rapsrava o Nacrtu zakona o poljoprivrednom zemljhištu. Jer, u Nacrtu zakona se vidi praktično zbog koga se on donosi i kome je namenjen. Dakle, predvidjanja o tajkunizaciji su se osvarila.On ocenjuje da umesto tajkunizacije, Srbija u poljoprivredi treba da doživi farmerizaciju. Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić navodi da je rok za javnu raspravu o Nacrtu zakona o restituciji bio suviše kratak i ocenjuje da to u stvari nije suštinska već fingirana javna rasprava.

 

 

 

 

 

 

 

,,Sudbina oduzete imovine“

Delovi koje objavljujemo u reviji ,,Istorija“ nalaze se u knjizi ,,SUDBINA ODUZETE IMOVINE“, autora Branislava Gulana.

Tekstovi sabrani u ovoj knjizi rezultat su višedecenijskih istraživanja autora Branislava Gulana., od ideje za povratak imovine, donošenja zakona pa do početka vraćanja oduzete imovine. Autor se ovim problemom počeo baviti na početku svog radnog veka, 1978. godine. Istraživao je i sakupljao sve što se dešavalo u ovoj oblasti na prostorima nekadašnje SFRJ, pa sve do zaključenja knjige, a karakteristične primere je prikazao i komentarisao. Razgovarao je sa gubitnicima i dobitnicima, običnim ljudima, ekspertima i onima koji još uvek, skoro sedam decenija čekaju dedovinu, kao i sa njihovim naslednicima. Sve što se dešavalo u ovoj oblasti, u davnim vremenima istraživao je kroz arhive, dokumentaciju, knjige, ali i razgovore.

 

Knjiga ,,Sudbina oduzete imovine“ može se kupiti kod autora Branislava Gulana, telefon 063 8 666 527, ali i poručiti na mejl gulan@nscable.net

2015.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *