Hrvatske svinje, najveće žrtve srpskih kontramera Hrvatskoj

Ukupan izvor Hrvatske u Srbiju, prema podacima STO, iznosio je 582 miliona evra u 2014 godini, i u njemu su, nakon električne energije (41,8 miliona evra), najveće po vrednosti bile žive svinje (25,8 miliona evra).

Izvoz svinja iz Hrvatske u Srbiju rastao je do ove godine ozbiljnom brzinom, sa 4,4 miliona evra u 2012, na 8,6 miliona u 2013 i pomenutih 25,8 miliona u 2014 godini. Izvoz svinja u Srbiju iznosio je 89,7% od ukupnog, te ako bi Srbija zatvorila granične prelaze prema Hrvatskoj, Hrvatska bi se našla u problemu sa ogromnim viškom svinja, sa kojima ne bi znala šta da radi. Radi se o 21.109 tona žive mere, koliko je iz Hrvatske 2014 godine migriralo u Srbiju. Radi se o broju između 200 hiljada svinja do milion prasića koji su ušli u Srbiju samo u prošloj godini!

I dok srpska sela se prazne od stanovništva, a domaćini sve manje vide vajde da hrane prasad, to je zato što preko hrvatskih trgovina može da se plasira sva proizvodnja hrvatskih poljoprivrednika u Srbiju. Za Srbiju i njene poljoprivrednike ni lepo ni korisno.

U priloženoj sličici je 124 grupa proizvoda koje Hrvatska plasira u Srbiju u vrednosti većoj od milion evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *