Prvi u Evropi po proizvodnji dunja

  • Sveže dunje predstavlјaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra gde Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mestu. Dunaj se u Srbiji proizyodnji na 1.901 hektar, prosečna proizvodnja bila je 2017. godine, ukupno 10.378 tona ili 5,4 tone po hetkaru.

Izvoz kukuruza, pšenice, malina, jabuka, breskvi, jagoda poznat je svakom stanovniku Srbije. Čuli su i za pečurke, trešnje višnje… A, šta je sa dunjama? Da li je poznato da je Srbija deseta u svetu prema njihovom rodu? Srbija je prva u Evropi po proizvodnji dunja ispred Španije. Za Tursku pretpostavlјamo da najvećim delom rađaju u njenom azijskom delu.

Sveže dunje predstavlјaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra gde Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14 mestu, a puno evropskih zemalјa je ispred nje mada ima manju količinu godišnjeg roda od nje. Da li je to posledica korišćenja dunje u Srbiji za spravlјanje pića i džemova u ličnoj režiji, ili su razvijene zemlјe u EU samo reeksporteri tuđih dunja nije nam poznato.

Kao i kod desetina drugih polјoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbija se registrovala u svetskom izvozu, i to na relativno visokom mestu, zahvalјujući izvozu u Rusku Federaciju, koji je otpočeo tek 2015. Dunje se tradicionalno izvoze u Bosnu i Hercegovinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *