РЕКОВАЦ: Брже, лакше и бесплатна вожња

„Брже, лакше и наравно потпуно бесплатна вожња по једној од најлепших општина у Србији – Рековцу. За најмлађе  али и оне најстарије, ово је дар државе Србије„  изјавио је министар за бригу о селу у Влади Србије Милан Кркобабић у Рековцу у првој вожњи минибусом за превоз сеоског становништва, купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

На овај начин, само средствима издвојеним прошле године,  допринеће се решавању проблема превоза у укупно 479 села широм Србије, а користиће га недељно чак 17.000-18.000 путника.

И ове године на располагању је за исте намене издвојено 120 милиона динара. Јавни конкурс трајао је до 21. априла 2022. године и ускоро се очекује додела средстава најбоље рангираним јединицама локалних самоуправа.

Кркобабић је, после краћег састанка са руководством општине, кренуо у прву вожњу минибусом, трасом којом ће ово возило свакодневно саобраћати и зауставио се у селима Драгово и Белушић, како би поразговарао са  мештанима  који су га срдачно дочекали.

Татјана Антонијевић, учитељица у основној школи у селу Драгово, истакла је да овај минибус много значи мештанима, као и деци која су до сада пешачила километрима до школе.

Председник месне заједнице Драгово, Небојша Ђурђевић захвалио се министру Кркобабићу и у име становника и ђака истакао колико ће овај вид превоза олакшати живот у селу.

Са 120 милиона динара које је Министарство за бригу о селу прошле године одвојило за ове намене, набављено је 18 возила, а међу првима је после општИне Куршумлија стигао минибус и у општину Рековац.

Председник општине Рековац др Александар Ђорђевић, изјавио је да општина Рековац има планинска села удаљена и до 30 километара. Овај минибус ће служити за бесплатан превоз тих становника и зато је ово значајан дан за  општину. Исказао је задовољство што ће нека насељена места која никада нису имала организован превоз, сада бити укључена у линијски превоз организован овим минибусом. Инаљче, према истраљћивањиуам аналитичара, у Србији око 500 сњела нема везу са светом асбалтним или неким другим уређеним путем.

Средства су обезбеђена из прошлогодишњег програма доделe бесповратних средстава за куповину минибуса са 20+1 седиштем за превоз сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. Циљ овог програма је да се сеоском становништву у тешко доступним и лоше повезаним селима, нарочито онима преко 500 метара надморске висине, учини доступним обављање привредне активности, адекватну здравствену заштиту, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности. (Б.Г.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *