UKRAJINA I ŽITARICE: Milioni tona žitarica zaglavljeni u lukama

Ukrajina bi mogla da izgubi desetine miliona tona žitarica zbog ruske blokade njenih crnomorskih luka, što bi izazvalo prehrambenu krizu koja će pogoditi Evropu, Aziju, Afriku, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Ukrajina je bila četvrti najveći svetski izvoznik žitarica u sezoni 2020/21, prodavši 44,7 miliona tona u inostranstvu, podaci su Međunarodnog saveta za žitarice.

Ruska invazija na Ukrajinu ozbiljno je smanjila isporuke iz dve zemlje, koje zajedno čine oko 25 odsto svetskog izvoza pšenice i 16 odsto kukuruza, što je dovelo do skoka cena žitarica na međunarodnim tržištima.

Milioni tona žitarica zaglavljeni su na brodovima u ukrajinskim lukama. „Rusija ne dozvoljava brodovima da ulaze ili izlaze, ona kontroliše Crno more,“ rekao je Zelenski za australijski informativni program 60 minuta.

Trenutno je gotovo 4,5 miliona tona žitarica zapelo u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može se koristiti“, rekao je direktor Svetskog programa UN-a za hranu u Njemačkoj Martin Frick. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *