SRBIJA I MLEKO: Proizvodnja ispod standarda

U Srbiji se proizvede oko 1,4 milijarde ltiara mleka godišnje, a samo polovina  je najboljeg kvaliteta

Srbija ne proizvodi ni 50 odsto mleka najboljeg kvaliteta, a za ulazak u EU potrebno je da celokupna proizvodnja bude po evropskim standardima, upozorava Ljubiša Jovanović, predsednik Upravnog odbora Asocijacije proizvođača mleka Srbije. „To ne znači da domaći potrošači piju zdravstveno neispravno mleko jer se ono termički obrađuje, ali se prilikom prerade uništavaju vitamini“, rekao je on na Drugom srpskom kongresu mlekarstva.

Na skupu je rečeno da se u Sribji godišnje proizvode više od 1,4 milijarde litara mleka. Potrošnja u zemlji je u opadanju i kreće se oko 50 litara po stanovniku. Jovanović je na skupu kazao da je neophodna promena sistema subvencija i da treba ukinuti linearno davanje premija proizvođačima.

„Predlažem da u prelaznom periodu proizvođači koji imaju mleko ekstra kvaliteta dobijaju premijie od 10 dinara po litru, a da se za drugu klasu isplaćuju tri do četiri dinara. Te manje premije posle izvesnog perioda ne treba isplaćivati, bez obzira da li su ti proizvođači postigli najviši kvalitet“, objasnio je Jovanović.

On je dodao da ukidanje prelevmana na uvezeno mleko zavisi od svetske cene mleka i da ima naznaka da se ona oporavlja, što bi značilo da raste i domaća cena mleka pa bi se ta vrsta zaštite domaćih mlekara ukinula.

Saradnik Centra za investicije FAO Boris Sterk istakao je da se u Srbiji 49 odsto mleka u prerađenom ili nepreradjenom obliku prodaje neformalnim kanalima, a evropski prosek je ispod jedan odsto.

Rukovodilac Grupe za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Nenad Terzić naglasio je da će država i dalje pružati podršku mlekarskoj proizvodnji, ali da je za unapredjenje kvaliteta mleka i dobijanje subvencija „uslov svih uslova laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka“ i da očekuje da će ona uskoro početi da radi. Terzić je naveo da se sada iz budžeta izdvaja pet milijardi dinara za premije.

Ekonomista u Centru za investicije FAO (Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Dmitri Prikhodko rekao je da Srbija ima malo grla stoke na farmama kada je reč o malim proizvojačima (svega 2, 8 krava po gazdinstvu).

Prikhodko kaže da kod čak 95 odsto malih proizvojača kvalitet mleka nije u skladu sa standardima EU, dok kod velikih 70 odsto mleka zadovoljava standarde EU. Kod srednjih proizvođača, 62 odsto mleka ima zadovoljavajući kvalitet. On je ukazao da mlekarska industrija u Srbiji prima 70 odsto ukupne podrške u celom sektoru agrara i da je jedan od najvećih prioriteta. Kako je dodao, taj sektor dobija veću finansijsku pomoć nego ratari ili drugi poljoprivredni proizvođači. „Oko 24 odsto ukupnih prihoda u ovom sektoru je na jedan ili drugi način podržan od strane države“, rekao je Prikhodko ističući da treba razmotriti da li je najvažnije da država poveća sredstva ili da celokupna industrija jača svoju efikasnost. On ističe i da je u zemlja EU u proteklih pet godina opao nivo finansiranja mlekarske industrije. Takođe je naveo da je indeks cena u mlekarskoj industriji od prošle godine porastao za 23 odsto.

Koordinator FAO/EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović kaže da ovaj sektor u Srbiji zahteva velike investicije i da je EBRD najveći pojedinačni investitor u oblasti poljoprivrede.

Kako je dodao, EBRD i FAO u Srbiji imlementiraju osam projekata tehničke saradnje čiji je ukupni portfolio tri miliona dolara. Proizvodnja mleka u Srbiji godinama stagnira ili se nalazi na manje više istom nivou, rekao je Milovanović. Po njegovim rečima, dolazi i do kvalitativnih promena, odnosno do poboljšanja kvaliteta mleka kod nekih, ali i veoma veliki broj proizvođača mleka u Srbiji je van potrebne zone kvalteta. Upitan da li smanjenje subvencija za mleko druge klase može da nešto doprinese, Milovanović je naveo da to nije jedini način, već da postoji set mera agrarne politike koji može da bude primenjen, a da su premije za mleko samo jedan instrument.

Otvaranje laboratorije će pomoći, kako je objasnio, da se premije za mleko isplaćuju u skladu sa kvalitetom a ne kao sada – svima po sedam dinara po litru. Kongres mlekara organizovali su FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *