URUČENE NAGRADE SAVEZA NOVINARA SRBIJE I CRNE GORE

Teško stanje u novinarstvu

Nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore uručena Je u Pres centru Branislavu Gulan, Novi Đuriću i Vukmanu Vidakoviću

„Nagradu su zaslužili novinari sa velikim radom, iskustvom i uticajem, kako u svojim sredinama, tako i na opštem planu. Njihovi tekstovi, ukupni rad i angažman pokazuju neprekinutu istrajnost i traganje za profesionalnom istinom“,navedeno je u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Gordana Eror, Dušan Davidović i Živojin Rakočević. Govoreći na svečanosti Dušan Davidović je rekao da je žiri jednoglasno doneo odluku i istakao da svaki dobitnik ponaosob predstavlja podstrek mladim novinarima. Svi laureati, primajući nagrade, osvrnuli su se na tešku situaciju u novinarskoj profesiji.

 

Novinar i publicista iz Novog Sada, Branislav Gulan, autor je dve knjige u izdanju Banatskog kulturnog centra (Sudbina oduzete imovine” i Obećanja i očekivanja”), dobitnik je nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije I Crne Gore. Kako je istaknuto, Gulana je četiri i po decenije novinar i publicista, više od dve decenije član je Naučnog društva ekonomista Jugoslavije, potom Srbije, član je Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti. U novinarskom istraživačkom radu dugom četiri decenije Gulan je objavio više desetina hiljada tekstova u listovima gde je radio, ponajviše u kući „Borba”, Privrednoj komori Jugoslavije i Srbije, novosadskom „Dnevniku”, a autor je i oko 150 stručnih i naučnih radova na na savetovanjima širom sveta. Objavio je više od 20 knjiga. Među njima su „Obećanja i očekivanja“, „Sudbina oduzete imovine”, „Koreni”, „S obe strane pakla”, „Dve strane istine” i niz drugih sa ekonomskim temama. Član je Udruženja novinara Srbije četiri i po decenije! Branislav Gulan iz Novog Sada je, pre svega ekonomski i agroekonomski novinar, koji se profilisao i kao ekspert za teme iz oblasti poljoprivrede u najelitnijim jugoslovenskim i srpskim medijima i bio saradnik brojnih naučnih institucija i dobitnik važnih priznanja. Zahvaljujući na nagradi, Gulan je primetio da su novinari češće nagrđivani nego nagrađivani, takođe konstatujući da je ovo zlo vreme za novinarstvo, i da se objavljuju uglavnom neistine i poluistine.

 

Novica Đurić, dugogodišnji dopisnik „Večernjih novosti“, „Politike“ i „Borbe“ iz Podgorice, istakao je da su u Crnoj Gori novinarske slobode još daleko, novinari se hapse, ekspresno tuže, a za one koji su, ne tako davno i ubijani, još uvek nisu pronađene ubice i nalogodavci.
„Djelimično smo za opšte sivilo i sami krivi, za neprofesionalnosti gubljenje digniteta ove časne profesije, koja je ozbiljno zaribala u takozvanom tabloidnom novinarstvu, koje preplavljuje naše prostore, pristajući na ponižavanje zbog golog opstanka“, rekao je Novica Đurić, primajući nagradu.

 

Vukman Vidaković je ceo svoj radni vek veran prištinskom „Jedinstvu“. Takođe se osvrćući na sadašnju sitaciju u novinarstvu, prisetiose saveta koji su novinari jednom prilikom dobili od Draže Markovića, nekadašnjeg predsednika Savezne skupštine i jedno vreme direktora Radio Beograda. „Poštovane kolege, sve što sam naučio o vašem poslu je da budem pratioc sistema. To i vama preporučujem, jer od vas ništa ne zavisi“ savetovao je Marković.

 

Nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore se dodelјuje za ukupan rad u novinarstvu i sastoji se od diplome i zlatnog prstena.

 

Podsećajući na svečarski karakter današnjeg dana, koji se obeležava kao dan Saveza novinara Srbije i Crne Gore, njegov predsednik Savo Gregović, istakao je da još uvek ima onih koji časno rade svoj posao, poštuju kodeks, standarde profesije i svoju savest.

 

„Na njih se jednim djelom ugledaju mladi. Ima nade za profesiju kojoj pripadam i vjere da ćemo je sačuvati. Kao i svako od nas ponaosob samog sebe“, zaklјučio je Gregović

Nagrada za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore se dodelјuje za ukupan rad u novinarstvu i sastoji se od diplome i zlatnog prstena.

 

 

 


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *