Idejni nacrt mogućeg istorijskog dogovora sa Albancima

Модел би био реализован по угледу на Дејтон,с тим да би била пожељна претходна међусобна сагласност заинтересованих страна око концепта.

 

Предвиђено је решење којим би Србија добила север Косова(Лепосавић,Зубин поток,Звечан и Северна К.Митровица) и територије са српском већином у косовском поморављу и централном Косову (Косово Поље,Обилић,Грачаница,Ново Брдо,део Гњилана и Косовске Каменице међусобно  повезане с централном Србијом), чиме би био сачуван део рудних богатстава и енергетских капацитета и потенцијала.Такође,Србија би добила и узак појас КиМ од Зубиног Потока и Тутина ка Албанској граници,те узак појас албанске територије уз црногорску границу,укључујући Скадар,где је велика коцентрација асимилованог српског живља,који би водио до излаза на море,у дужини обале коју је могуће испреговарати,а која би подразумевала могућност изградње Луке.Тим границама би поред Манастира Грачанице и Бањске,по узору на територијално решење за Горажде у БиХ, били обухваћени и најзначајнији српски манастири Високи Дечани,Пећка Патријаршија

,а уколико је изводљиво и Св.Архангели.

 

Македонија би добила област Кoрча у Албанији насељену Власима(Цинцарима) и узак појас уз грчку границу с излазом на море,где је већинско грчко становништво,и на тај начин решила проблем с албанцима.Уколико би Македионци одбили да учествују у решењу,само би Србија и Албанија размениле територије.

 

Албанија би проширила границе на делове КиМ и Македоније,где живи већинско албанско становништво,што јој не би могло поћи за руком без сагласности Србије и Македоније.

 

Грчка би се заштитила од даљих албанских територијалних претензија,пошто више не би постојала заједничка граница,што важи и за Црну Гору..

 

Бугарска би,такође била задовољна у случају да се Македонија одлучи за чвршће повезивање са њом,уместо са Србијом,а чак и да остане независна,док би у случају повезивања са Србијом то Бугарској могло представљати проблем,али на македонском народу је да одлучи о свом будућем државном статусу.

 

На овај начин би било решено албанско и македонско питање у целости,док би решавање српског у целини било представљено у наредном излагању.

 

На предложени начин би Срби и Албанци остварили националне интересе да живе у заједничкој држави и могли би се окренути миру и просперитету без опасности избијања нових непријатељстава за која више не би постојали разлози.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *