IZVOZ SRBIJE-PRERANI OPTIMIZAM

Podaci o izvozu Srbije u 2013 godini su kod mnogih izazvali neočekivani optimizam. Naime, ukupan izvoz je porastao za oko
30% u odnosu na 2012 godinu što je kod neobavešetnih optimista dovelo do olako obećane brzine svakolikog privrednog i svakog drugog napretka. Kada se pogledaju statistički podaci o godišnjem kretanju izvoza (u 000 dolara)  njihov optimizam i nije poptuno bez pokrića

Tabela 1.

Izvoz Srbije u 2013 je bio preko 3 puta veći nego 2005 a 30% veći nego u prethodnoj godini. Najveći doprinos rastu izvoza su dale sledeće robne gurpe:

 • Automobili sa1,6 milijardi dolara;
 • Kablovi i izolovana žica;
 • Elektirčna energija;
 • Plastične mase i polimeri;
 • Pšenica i
 • Delovi za mašine

 

Negativan doprinos je dao kukuruz sa minus 360 miliona dolara i već drugu godinu zaredom gvoždje i čelik.

Medjutim da optimizam i nema posebno pokriće pokazuju mesečni podaci o kretanju izvoza. Analizirajući seriju od 20 mesečnih podataka dolazi se do drugačijih i čini se realnih zaključaka.

Grafikon 1 i Tabela 2

Izvoz od oktobra 2013 konstano pada. Jedan broj proizvoda ili robnih grupa je skopčan sa sezonskim karakterom izvozne tražnje, dok je veliki broj proizvoda praktično iscrpeo potencijale rasta. Misli se pre svega na automobilie, žitarice, električnu energiju i sl. kao noseće roben grupe. Potvrdjuju se ranije kostatacije da srpska privreda nema potenicjale rasta izvoza koji joj garantuju dugoročnu samoodrživost i rast.

Analizom vremenskih serija izvoza, kursa, industrijske proizvodnje i plasmana banaka privredi dolazi se do sledećih konstacija. (januar 2008-decembar 2013 mesečni podaci)

Grafikon 2.

Prognoza kretanja izvoza do kraja 2014 ne pokazuje značajne tendencije rasta što samo potvrdjuje gore navedenu hipotezu da su mogućnosti izvoza iscrpljene i da za bilo kakvo značajno povećanje su potrebne enormne investicije i pre svega jeftiniji izvori. Najveći težinski značaj determinisanosti izvoza čini industrijska proizvodnja, plasmani privredi, i na karaju kurs sa veoma malim značajem za kretanje izvoza.

Kointegracioni test zavisnosti izvoza (Granger-Engle)

 

3 komentara

 1. Koji su to optimisti..? ( pa jos i mnogi) U Srbiji je MMF najveci optimista. Ovde cak i predsednik kaze da ne zna kud ce i sta ce ako premijer profula.

  I stvarno to je po meni sad prvorazredno pitanje,sta da radi Srbija ako Vucic recimo dobije grip(stomacni) ili se recimo nesto naljuti i vise nece da se igra ?! Kud ce ovaj narod napaceni…Mozda neki molebancic ne bi bio zgoreg,onako preventivno ..

  • ту је Радуловић……дај Боже да се Вуки што пре наљути……

   • Ovo naravno ne razume ni Aleksandar Vučić. On će nastaviti da plasira priče o kraju partijskog zapošljavanja, razbijati brave, dok će u isto vreme i dalje čuvati svoje nadzorne odbore, direktore RTB Bora, Železnica, svog kuma u EMS-u i ostalih genijalnih menadžera, sve svoje turobne tajne ugovore i još tajnije privatizacije, jaja na oku, Mercedese, ine investitore i ostalu kabinetsku ekonomsku gimnastiku. On je u ekonomiji tek krenuo, stigao do jelena i slonova, šlank i malo punijih dama. Razrađuje nove, originalne i genijalne koncepte agresivnog zapošljavanja, kupiš 10 platiš 3 subvencija, oporezivanja političara, prebacivanja neradnika iz javnog u privatni sektor, tišinom prekrivenog odustajanja od svoje druge genijalne, doduše neustavne, mere solidarnog poreza i ostalih genijalnih poteza za koje će verovatno biti nominovan i za nobelovu nagradu zajedno sa bivšim premijerom. On će za ekonomiju i novu ekonomsku teoriju pod imenom Feketić ekonomija.

    Rece Radulovic i bi u pravu samo to ne znaci da ce Vucko da se naljuti i odustane ,bar nece dok ne izgubi na izborima a do tada ce Kori ,u drugom pokusaju,da pegla iz zaleta.
    Ili dok predsednik ne kaze da se razocarao u svog politickog sina i da je srbiji potrebna u stvari zena pa na funkciju premijera meti svoju drugaricu Jogrovanku ?!

    Feketic ekonomija je divan opis,zao mi je sto se ja ne setih toga a to mi stalno fali kao kratka asocijacija…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *