Америка, Америка, земља велика, ал` Србија земља мала више пара дала

Србија је у златном економском добу

Тако свако мора да говори и каже

А ко каже другачије

Тај клевеће и лаже

Толико од поетског надахнућа пре бављења подацима.

У Србији се већ више од 20 година подучава економски модел потрошачког друштва по угледу на Енглеску и Америку. Ми смо толико добри ученици у овом моделу да смо по много чему претекли своје учитеље и узоре. Највеће светске економске неравнотеже, мерене дефицитима текућег рачуна или спољне трговине имају Америка и Енглеска. Србија је безобална, континентално закључана земља па није успела да претера у тим неравнотежама, не само зато што нема излаз на море, већ и из других важних разлога.

Ипак, у неким сегментима морамо да стрчимо и да надвисимо наше узоре.

Србија је земља великог благостања у којој све претиче и све се прелива. Има вишка вакцина, па се у њој пелцују држављани околних и удаљених земаља, има и пара за велике субвенције страним фирмама, готово свега има у вишку, можда само памети нема, али она је ионако опасна, штетна, погана и непотребна.

Србија има тачно 100 пута мању вредност увоза од велике Америке. И мислио би човек да ми пара за трку са Америком немамо. Гадно би погрешио, прво зато што уопште мисли, а затим зато што није у праву, чиме доказује да је памет опасна, штетна, погана и непотребна.

Србија има чак 116 производа код којих има већу вредност увоза од Америке!

У томе има 19 производа код којих САД немају увоз, па овај списак можемо смањити на само 97 производа.

А какви су то производи, леле, па када би сваком посветили по један минут отишли бисмо у дубоку филозофију. А то је, погађате, опасно, штетно, погано и непотребно.

Приложићемо производе у овој великој табели и дати пар коментара, тек да покажемо да и Србија коња, то јест, пара, за трку има! Сад, наши коњи нису племенити као енглески, али парама се у зубе не гледа, јер их немају.

Србија је 537 пута више новца потрошила на локомотиве на мешани дизел и електрични погон! Брзе пруге Србије већ више од 30 година напредују али наши размажени грађани и сељаци, покондирени, користе аутомобиле и не примећују ово достигнуће.

Вакцине за ветеринарске потребе, то јест за животиње, увезене су у Србију 2020. за 4 хиљада евра више него у Америку! Па ми можемо да пелцујемо и животиње из окружења, када би њихови власници могли да их доведу у Србију! Али да не претерујемо. Овај податак јасно говори да су наше животиње у бољем здрављу и у већој пажњи од америчких, што је несумњиво и са људима случај. Не каже се за џабе „дебели Американци“.

Оно што ме је посебно шокирало, зашта сам морао да проверавам појединачне податке за све земље како бих својим очима поново утврдио да је тачно, то је да увозимо аутомобиле на бензински погон у свим кубикажама више од Американаца! Од слабашних малих аутомобила до џипова и џипчина. Није то мала зајебанција! Велико је то достигнуће.

За разлику од Америке која пропада и само што није постала пролетерска, у Србији се гради, и то озбиљно па је много производа од гвожђа и челика који се користе код изградње мостова, кула и вишеспратница око воде и далеко од ње, на безбедним и сувим земљиштима. Увоз низа производа од гвожђа и челика, већи него код Америке то доказује.

Јесу Американци каубоји, али ми смо их зезнули па више плаћамо за увоз крава за мужу од њих те је он код нас 3.907 а код њих 3.773 хиљада евра.

То нас, међутим, не спречава да се здраво хранимо, па и млеко и млечне производе масноће од 1% до 6% више увозимо од Америке: они 14,6 а ми за 19 милиона евра. А тек млечних производа у праху: они за 3,6 а ми за 7,4 милиона евра – дупло више. Ништа нас не сме изненадити, па купујемо и ове дуготрајне резерве млека, ако нам краве усахну, а течног млека из увоза не буде.

Још, за крај, да споменем увоз чистокрвних приплодних свиња, ми за 611 а Американци за 510 хиљада евра! Пре 217 година имали смо неке дивљаке, шумске, који су били свињари и дигли су буну против душевних Турака. Каква је то била грешка! Сада свињара готово и да немамо, свиње смрде, нису добре за здравље старијих лица, која чине велику већину нашег становништва, и вређају транзиторе кроз Србију исламске вероисповести. Данас су Турци, Уједињени Арапи, и сви други странци у Србији добродошли, а ми се наше свињске традиције стидимо и са гађењем је осуђујемо.

И, за закључак, можемо се вратити на наслов текста. Није мала, више пара дала.

Напомена: зеленом бојом су обележени производи за које смо дали ове похвалне опаске.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *